Menu Zavřít

Vyjednavač brexitu Davis si není stoprocentně jistý dobrou obchodní dohodou s EU

25. 6. 2017
Autor: čtk

Britský vyjednávač pro brexit, tedy pro britský odchod z Evropské unie, David Davis si je "hodně jistý", že dokáže s EU vyjednat dobrou obchodní dohodu, nikoli však stoprocentně jistý. Řekl to dnes v rozhovoru poskytnutém zpravodajské stanici BBC, v němž se také zastal premiérky Theresy Mayové. Ta čelí hlasům volajícím po jejím odchodu po ztrátách konzervativců v nedávných parlamentních volbách.

Ostatní členské státy EU podle Davise „mají velmi silný zájem dosáhnout dobré dohody“ s Londýnem. Na otázku, zda si je jistý, že takové dohody o brexitu bude dosaženo, ovšem odpověděl: „Jsem si hodně jistý, nejsem si stoprocentně jistý - to je vyjednávání.“

„Můžete si být jisti, že dohoda bude; (ale) dohoda, kterou chci, je dohoda o volném obchodu, celní dohoda a tak dále,“ dodal.

Řekl rovněž, že Spojené království, pokud mu bude nabídnuta jenom nějaká „trestající dohoda“, musí být připravené odejít od jednacího stolu. „Máme pro to plán,“ prohlásil.


Rozmyslí si Británie brexit? Čtěte více

 Britská premiérka Theresa Mayová a francouzský prezident Emmanuel Macron


Davis zahájil brexitové jednání s šéfem unijních vyjednávačů Michelem Barnierem tento týden v pondělí v Bruselu.

Davis se v rozhovoru s BBC také zastal Mayové, kterou označil za „velmi dobrou premiérku“. Boj o post šéfa Konzervativní strany by podle něj měl na rozhovory o brexitu „katastrofální“ dopad.

„Dovolte mi, abych se vyjádřil naprosto jasně. Zaprvé, myslím si, že máme velmi dobrou premiérku. Vím, že je momentálně pod velkým tlakem, ale viděl jsem ji v akci. Je velmi dobrá. Dělá dobrá rozhodnutí. Je odvážná. Zadruhé, chci mít při jednáních o brexitu stabilní zázemí,“ prohlásil britský vyjednávač.

BRAND24

Dále čtěte:

Další poražená premiérka. Britské volby oslabily i šéfku skotských nacionalistů

Pomsta eurofilů. Konzervativci volby vyhráli i prohráli

Jaký bude další osud Mayové? Přečtěte si komentář Daniela Deyla

Kuřácký koutek Daniela Deyla


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).