Menu Zavřít

Výhodné členství v Evropské unii. Česko loni získalo o 69 miliard korun více, než zaplatilo

28. 1. 2020
Autor: čtk

Česká republika loni získala z rozpočtu Evropské unie o 68,5 miliardy korun více, než do něj odvedla. Předloni tzv. čistá pozice České republiky činila 44,7 miliardy korun. Zvýšení čisté pozice je podle ministerstva způsobeno vyšším tempem čerpání peněz z fondů EU.

Česko loni obdržela z unijního rozpočtu 119,9 miliardy korun a odvedla do něj 51,4 miliardy korun. Česko tak zůstalo stejně jako v předchozích letech čistým příjemcem peněz z EU.

Příjmy ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti loni činily 83,1 miliardy korun. Příjmy ze Společné zemědělské politiky byly 32,6 miliardy korun, z toho přímé platby 22,5 miliardy korun.

Vyplatí se podle vás členství v EU?

Celkově od vstupu do EU v květnu 2004 Česko do konce roku 2019 zaplatila do rozpočtu EU 616,8 miliardy korun a získala z něj asi 1,43 bilionu korun. Celkem tak Česko dosud získalo z EU o 809,2 miliardy korun více, než do něj odvedlo.

Stejně na tom jsou podle posledních údajů Evropské komise z roku 2018 země, které vstoupily do EU v roce 2004 s Českem. Naopak objem odvodů nad příjmy převažuje u původních zemí EU, jako jsou Německo, Francie, Itálie nebo Velká Británie.

V roce 2018 bylo největším přispěvatelem do unijního rozpočtu Německo, které odvedlo o 13,4 miliardy eur (zhruba 338 miliard korun) více, než z něj dostalo. Největším příjemcem peněz bylo Polsko, které získalo z rozpočtu EU o 12,3 miliardy eur víc (zhruba 310 miliard korun), než do něj odvedlo.

Vyrovnané rozpočty mívali zakódované skoro všichni správci naší národní kasy. Zlomili to až Zemanovi socialisté. čtěte více v eseji Zapomenutá historie českých skrblíků

 Ilustrace k eseji Zapomenutá historie českých skrblíků

Přečtěte si také:

Výdaje rozpočtu a fondů by neměly překročit 1,6 bilionu korun, navrhuje ministerstvo

Zkouška orchestru, než začne stoupat voda. Recese přijde, jsme připraveni?

Poučení z Velké recese? Jaksi nikde

Vláda shání peníze. Zdanění tabáku, lihu a hazardu příští rok stoupne

Stát se zbavuje všech zásob strategických kovů. Prodej vynese státu dvě miliardy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?