Menu Zavřít

Výbuch v diplomatické čtvrti v Kábulu zabil 80 lidí. Taliban se od něj distancoval

31. 5. 2017
Autor: čtk

Nejméně 80 mrtvých a více než 350 zraněných si vyžádal dnešní atentát v centru afghánské metropole Kábulu. Novou bilanci zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, které citovala agentura Reuters. Ministerstvo vnitra hovoří o 64 obětech atentátu. Jedná se o jeden o nejhorších útoků, který kdy Kábul postihl.

Mezi mrtvými jsou především civilisté, včetně žen a dětí. Řada zraněných je v kritickém stavu. Afghánské ministerstvo vnitra vyzvalo občany, aby darovali krev v nemocnicích.

Zatím není jasné, co bylo cílem útoku, a žádná skupina doposud nepřijala za atentát odpovědnost. V minulosti se ale k velkým pumovým útokům v Kábulu většinou hlásilo buď islamistické hnutí Taliban, které od svého svržení v roce 2001 bojuje proti Západem podporované vládě, nebo teroristická organizace Islámský stát.

Výbuch poškodil mimo jiné budovy německé a francouzské ambasády. Pracovníci českého velvyslanectví jsou nezraněni. „Všichni jsou v pořádku. Ten výbuch, jak to bylo asi kilometr od ambasády, tak to rozbilo okno na ambasádě,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová. Podle ní se útok odehrál asi kilometr od českého zastupitelského úřadu.

Afghánský člen ostrahy ambasády zahynul. Uvedl to šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel. Německá ambasáda je od místa výbuchu podle agentury DPA vzdálená zhruba 300 metrů.

„Francouzská ambasáda, stejně jako německá ambasáda, utrpěla materiální škody,“ řekla rádiu Europe 1 francouzská ministryně pro evropské záležitosti Marielle de Sarnezová. „Nemáme ale v tuto chvíli informace, že by mezi oběťmi byli Francouzi,“ dodala.

Nálož ukrytá v cisterně na vodu

Agentura DPA uvedla, že nálož byla s největší pravděpodobností umístěna v cisternovém autě na vodu. Podle agentury AP je možné, že bombu v autě odpálil sebevražedný atentátník. Útok se odehrál v době ranní špičky, asi v 8:25 tamního času, kdy byly tisíce lidí na cestě do práce.

Ulice, na níž nálož explodovala, je úzká a z obou stran obehnaná vysokými zdmi, které slouží jako ochrana právě proti explozím. Ta dnešní poničila množství automobilů a vyrážela okna budov stovky metrů od místa útoku. Nad místem útoku byl vidět hustý oblak dýmu.

V oblasti se kromě ambasád nachází také prezidentský palác či hlavní sídlo NATO v Afghánistánu. Bezpečnostní složky po atentátu celou oblast uzavřely, nad čtvrtí přelétávají vrtulníky.

Bezpečnostní složky zatím neznají autora ani zamýšlený cíl atentátu.

Mise NATO v Kábulu nicméně uvedla, že afghánské bezpečnostní síly zabránily vozidlu s výbušninou proniknout do takzvané Zelené zóny, kde se nachází prezidentský palác, sídlo mise NATO a řada zahraničních ambasád. Lze tedy usuzovat, že atentátník se nedostal ke svému cíli.

Afghánský prezident Ašraf Ghaní útok, který se stal jen pár dní po začátku muslimského postního měsíce ramadánu, rezolutně odsoudil. „Teroristé ani během ramadánu, měsíce laskavosti, požehnání a modliteb, nepřestanou zabíjet naše nevinné lidi,“ řekl.

Taliban se od útoku distancoval

Afghánské islamistické hnutí Taliban odmítlo, že by za dnešní atentát v Kábulu neslo odpovědnost. Taliban od svého svržení v roce 2001 bojuje proti Západem podporované afghánské vládě a v minulosti se přihlásil k řadě krvavých útoků v zemi. K atentátům se v poslední době ale hlásí také místní odnož teroristické organizace Islámský stát.

BRAND24

Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid v prohlášení uvedl, že bojovníci hnutí nebyli do útoku nijak zapojeni a že hnutí odsuzuje jakékoli podobné nepřímo cílené atentáty, které způsobují civilní oběti.

Čtěte také:

NATO vyslyšelo Trumpovy výzvy. Stane se součástí koalice proti islamistům

První Trumpova zahraniční cesta. V Saudské Arábii vyzývá k boji proti radikálům

Manchester: Sebevražedný terorista zabil na koncertě 22 lidí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).