Menu Zavřít

Volný rychle našel náhradu za SPD. Vstoupil do nového hnutí Jednotní Alternativa pro Patrioty

18. 3. 2019
Autor: čtk

Poslanci Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová, kteří tento týden opustili hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), vstoupili do nově založeného hnutí Jednotní Alternativa pro Patrioty. Hnutí bylo zaregistrováno v pátek, chce se účastnit voleb do Evropského parlamentu.

Volný uvedl, že hnutí vytvořila bývalá členská základna regionálního klubu SPD Moravskoslezského kraje. „V pátek bylo zaregistrováno politické hnutí JEDNOTNÍ Alternativa pro Patrioty a my jsme dnes (v neděli) přijali nabídku jeho vedení a stali jsme se jeho členy,“ uvedl poslanec na facebooku. Volný řekl, že ve vedení nového hnutí jsou jeho zakládající členové Václav Kubín, Zdeněk Nevlud a Martin Bojko.

Volný dříve moravskoslezskou organizaci SPD vedl. V únoru ale celostátní vedení hnutí tuto organizaci zrušilo. Zdůvodnilo to systematickým porušováním stanov a krácením demokratických práv členů. Volný pak na facebooku kritizoval nové krajské vedení, jeho kroky označil za zákeřný útok proti vlasteneckým silám.

Odchod z SPD poslanci zdůvodnili právě postupem nového vedení organizace hnutí v Moravskoslezském kraji, která podle Volného přijala do SPD usvědčeného rasistu a neonacistu. Vedení SPD v pátek vyzvalo Volného, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Volný řekl, že se mandátu nevzdá, SPD, za kterou kandidoval, podle něj dnes už neexistuje.


Přečtěte si komentář: Jak potrestat prvního českého teroristu

Brífink Jana Novotného


Volný uvedl, že nové hnutí dokázala bývalá regionální členská základna SPD vytvořit v období od poslední schůzky po ohlášení rozpuštění regionální organizace pražským vedením SPD.

„Na této schůzce zúčastnění drtivou většinou odmítli variantu 'líbání prstenů' protektorátního vedení dosazeného z Prahy i variantu ukončení politické činnosti. Maximální podporu získala varianta hromadného vystoupení z SPD a založení nového politického hnutí, s cílem kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu, a to buď s případným koaličním partnerem, či samostatně,“ napsal Volný. Uvedl, že tým dokázal v několika málo dnech zajistit 1087 podpisů, stanovy a všechny ostatní dokumenty potřebné k registraci politického hnutí.

BRAND24

Volný na sebe upozornil v únoru při vyostřené debatě o cizinecké novele. V únoru také uvedl, že hodlá kandidovat proti Okamurovi na šéfa SPD. V médiích se objevily informace, že Volný pronajímá byty ve dvou zchátralých domech v ostravské čtvrti Přívoz a od nájemců inkasuje peníze ze státních příspěvků na bydlení. SPD přitom příjemce dávek označuje za parazity.

Čtěte také:

Trest za Volného ambice? SPD zrušilo klub v Moravskoslezském kraji

Pojď ven! Facky a rvačky mají v českém parlamentu dlouhou tradici

Radikálnější než extremisté. SPD v některých tématech překonává tradiční krajní pravici

„Takhle jsem si užíval.“ Šéf bezpečnostního výboru Koten sloužil před rokem 1989 u pohraničníků

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).