Menu Zavřít

Vojenská pojišťovna podle dozorčí rady záměrně dělila zakázky

2. 11. 2016
Autor: Jan Hrouda/Euro

Vojenská zdravotní pojišťovna nedodržela při zadávání 35 zakázek, které vyšetřuje policie, vlastní vnitřní směrnice. Zakázky zřejmě byly záměrně děleny, aby podléhaly jednodušším podmínkám při zadávání. Vyplývá to ze zprávy, kterou vypracovala a na mimořádném zasedání projednala dozorčí rady pojišťovny. Vedení pojišťovny se závěry nesouhlasí a podle svých slov si žádného z nedostatků při zadávání zakázek není vědomo.

Policie se podle zprávy zabývá 35 zakázkami na propagaci z let 2014 až 2015. V souvislosti s těmito zakázkami policie stíhá ředitele pojišťovny Karla Šteina, podezírá jej z nehospodárného nakládání s penězi.

Podle dozorčí rady byl proces výběru zakázek netransparentní, v rozporu s principy zákona o veřejných zakázkách a nedodržoval ani vlastní směrnici pro zadávání zakázek. „Dozorčí rada se domnívá, že v některých případech mohlo dojít k porušení ustanovení o záměrném rozdělení zakázky,“ uvádí zápis z rady. Dokládá to například tím, že hodnotící komise v jednom výběrovém řízení vybrala z obdržených nabídek několik poskytovatelů. „S každým takto vybraným poskytovatelem služby byla realizována smlouva v hodnotě blížící se 500.000 korun bez DPH,“ napsala dozorčí rada.

Z posudku, který dozorčí rada vypracovala, vyplývá i to, že kancelář generálního ředitele z přípravy zakázek vynechala odbor logistiky, který má podle směrnice na starosti zadavatelskou činnosti pro všechny ostatní útvary pojišťovny. Na přípravě se nepodílel ani ekonomický odbor, který má řešit rozpočtové krytí či platební podmínky smlouvy, ani právní úsek. Před zadáním zakázky nebyl předložen záměr ani zadávací podmínky. Ke smlouvě s poskytovatelem se měly podle směrnice vyjádřit některé další útvary. Podle dokumentace, kterou měla dozorčí rada k dispozici, se ale připomínkové řízení neuskutečnilo.


O sporech ohledně Vojenské pojišťovny čtěte více:

Štein není podle ministerstva práce oprávněn jednat za VoZP

Babiš zpochybnil doplnění rady vojenské pojišťovny. Chce ho zrušit

Nový ředitel vojenské pojišťovny vzejde z konkurzu

BRAND24


Vedení pojišťovny tvrdí, že žádné porušení vnitřních předpisů, ani zákona o veřejných zakázkách nezaznamenalo. „Vedení VoZP ČR si není vědomo žádných nedostatků při zadávání zakázek malého rozsahu a podalo dozorčí radě vysvětlení, které některé nesrovnalosti vytčené dozorčí radou uvádějí na pravou míru,“ napsal mluvčí pojišťovny Richard Medek.

Pojišťovnou několik týdnů zmítají spory o její vedení. Správní rada Šteina na konci září odvolala, stalo se to mimo jiné díky hlasům zástupců ministerstev spravovaných hnutím ANO. Ministerstvo zdravotnictví, které má v čele sociálního demokrata Svatopluka Němečka, ale tento krok právně zpochybnilo a Štein ve funkci zůstal. Podle nedávného vyjádření ministerstva práce, které je zřizovatelem pojišťovny, Štein není oprávněn za pojišťovnu jednat a jeho rozhodnutí z poslední doby jsou neplatná. Správní rada se také v říjnu shodla na vypsání výběrového řízení na nového ředitele pojišťovny.

Přečtěte si, v jakém duchu se nesla poslední správní rada pojišťovny:

Vulgarity a vyhrožování. Tak dopadla správní rada vojenské pojišťovny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).