Menu Zavřít

Vláda schválila zákon, který zpřesňuje pravomoci ministerstva zdravotnictví

7. 5. 2020
Autor: ČTK/Deml Ondřej

Zákon o mimořádných opatřeních, který rozšiřuje a zpřesňuje pravomoci ministerstva zdravotnictví při koronavirové epidemii, vláda na čtvrtečním zasedání schválila. Řekl to vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Předpis s účinností omezenou do konce roku by měl vyřešit platnost opatření i po konci nouzového stavu, který trvá do 17. května. Plán kabinetu pro rozvolňování omezení ale končí 25. května. K otázce dalšího prodloužení nouzového stavu vláda žádné rozhodnutí nepřijala, dodal Hamáček. Kabinet také uložil ministerstvu vnitra zpracovat návrh změn krizové legislativy.

Zákon o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19 má podle navrhovaného textu platit v klíčových pasážích do konce roku. Jeho cílem je dočasně doplnit předpis o ochraně veřejného zdraví, který bude nadále obsahovat obecná ustanovení. Opatření by mohl resort vydávat po předchozím souhlasu vlády a jen v nezbytném rozsahu na nezbytnou dobu, v odůvodnění musí vysvětlit aktuální epidemiologická rizika.

Ministerstvo zdravotnictví by mělo podle návrhu do konce roku kvůli likvidaci epidemie či při nebezpečí jejího opětovného vzniku mít možnost nařídit mimořádné opatření s celostátní působností, kterým přikáže určitou činnost či zakáže nebo omezí některé služby. Návrh zmiňuje oblasti veřejné dopravy, obchodu a výroby, obchodní centra, kadeřnictví a obdobné služby, koupaliště, hromadné akce či vysoké školy.

Souhlasíte s tím, aby ministerstvo zdravotnictví mělo pravomoci vydávat opatření, kterými přikáže určitou činnost či zakáže nebo omezí některé služby?

Resort by měl také dostat možnost přikazovat zdravotnickým zařízením, aby vyčlenila potřebné kapacity na boj s epidemií. V pravomoci ministerstva by měl být i možný zákaz či omezení návštěv v nemocnicích či zařízeních sociálních služeb a příkaz používat ochranné a dezinfekční prostředky. Předpis počítá s až třímilionovou pokutou při přestupcích proti ministerským opatřením.

CONTENT24

Opoziční strany se ve středu podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky shodly na tom, že návrh dočasného zákona nechtějí projednat ve stavu legislativní nouze, ale v řádném procesu se zkrácenými lhůtami. Připustil to později Hamáček. Piráti by ale podle šéfa jejich poslanců Jakuba Michálka projednání v legislativní nouzi umožnili, aby nevzniklo přechodné období mezi koncem nouzového stavu a začátkem účinnosti zákona. Stejně se vyjádřil také předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).