Menu Zavřít

Vláda prodloužila omezení obchodu i volného pohybu osob do 1. dubna

23. 3. 2020
Autor: čtk

Vláda prodloužila zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách. Zároveň také prodloužila omezení volného pohybu osob po celé České republice. Opatření, která měla skončit 24. března, potrvají do prvního dubna.

Zákaz se netýká například prodejen potravin, lékáren, drogerií, prodejen výpočetní techniky, malých domácích zvířat a potřeb pro ně, novin a časopisů, zahrádkářství, květinářství nebo prodeje zdravotnických prostředků.

Také restaurace zůstanou zavřené do středy 1. dubna. Zákaz se netýká například výdeje pokrmů okénkem nebo prodeje jídla s sebou bez vstupu do provozovny, restaurace také mohou jídlo rozvážet. Omezení neplatí také pro provozovny, jež neslouží pro veřejnost, například zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb nebo vězeňských zařízení.

https://twitter.com/strakovka/status/1242124256500162561

Původně usnesení o zákazu maloobchodního prodeje a prodeje služeb kabinet přijal v sobotu 14. března v noci. Týká se i například kadeřnických a kosmetických salonů. Den poté vláda usnesení aktualizovala a vyňala ze zákazu další odvětví, jiná ale omezila. Zákaz se tak týká také provozu autoškol, taxislužeb s výjimkou těch, které rozvážejí potraviny, a těch, které řídí osoby s oprávněním, nebo provozu samoobslužných prádelen a čistíren.

Zákaz přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb platí také od soboty 14. března a týká se kromě restaurací i hospod, pivnic, barů, vináren, kaváren či cukráren. Společně s nimi byly uzavřeny i herny a kasina, avšak s neurčeným termínem konce omezení.

Omezení pohybu osob se od počátku nevztahuje například na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou nebo osobami blízkými, cesty k obstarávání základních životních potřeb, do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb nebo na dobrovolnickou a sousedskou pomoc.


Komentář: A čínská chřipka zrodila hvězdu. Plukovníka ve výslužbě

Ondřej Stratilík

Česko bylo před týdnem po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která přistoupila kvůli koronaviru k omezení pohybu obyvatel. Opatření o několik dní později doplnil zákaz vycházení bez zakrytí nosu a úst. Povinnost nosit mimo bydliště respirátor, roušku, ústenku, šátek nebo šálu schválila vláda ve středu.

BRAND24

Úřady před uplynulým víkendem rovněž důrazně doporučily lidem zákaz volného pohybu dodržovat a omezit návštěvy chat a chalup. Pokud byla jejich cesta nezbytná, měli se zdržovat ve své vlastní skupině a nevycházet mezi místní obyvatele.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).