Menu Zavřít

Vláda opět navrhla pro šéfa BIS Koudelku hodnost generála. Povýšit by mohl i ředitel GIBS Dragoun

8. 10. 2019
Autor: čtk

Vláda počtvrté navrhuje jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky do hodnosti generála. Návrhu v předchozích případech nevyhověl prezident Miloš Zeman. Řekl to premiér Andrej Babiš. Povýšit by mohl i ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba, generály se podle vlády mají také stát tři plukovníci generálního štábu či šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radim Dragoun.

Zeman opomenul Koudelku při jmenovacím ceremoniálu loni v květnu i říjnu a naposledy letos 8. května. Hrad se na dotaz, jak Zeman přistoupí k letošnímu návrhu, odmítl vyjádřit. Zeman v minulosti o šéfovi civilní kontrarozvědky prohlásil, že není člověkem na svém místě. Výroční zprávu BIS, ve které tajná služba varovala například před ruskými a čínskými agenty, označil za „plácání“.

„My na to máme jiný názor. Pan Koudelka si hodnost generála zaslouží,“ uvedl premiér s tím, že BIS funguje dobře, a to i ve vztahu k zahraničním službám. „Budu o tom mluvit s panem prezidentem a doufám, že konečně ho už o tom přesvědčím,“ uvedl Babiš. Stejně jako on odmítá kritiku ze strany prezidenta BIS.


Přečtěte si rozhovor:

Zabezpečení státu je tragické, varuje expert na kyberbezpečnost Půlpán

 Expert na kyberbezpečnost Martin Půlpán


Brigádními generály by se nově mohli stát ředitel Agentury personalistiky Vratislav Beran, velitel Kybernetických sil a informačních operací Miroslav Feix a ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek. „Jde o příkladné profesionály, kteří se významně podílejí na plnění úkolů armády. Výrazně přispěli k realizaci reformy ozbrojených sil a předáváním svých zkušeností se zasazují o zkvalitňování jejich úrovně,“ uvedl v tiskové zprávě ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Brigádním generálem by se měl stát i Dragoun, který vede GIBS od loňského loni 1. září. Rybu jmenoval brigádním generálem Zeman v roce 2013, o tři roky později se stal generálmajorem, tentokrát by měl u příležitosti 28. října povýšit na generálporučíka. Brigádními generály by se měli stát také šéfové krajských ředitelství policie v Jihočeském a Jihomoravském kraji Luděk Procházka a Leoš Tržil.

Čtěte také:

Největší kyberhrozbou pro Česko je Rusko a Čína, varuje úřad

Šéf BIS Koudelka: Kyberhrozby budou častější, kontrarozvědka se zaměří i na extremismus

Zpráva o extremismu: v šíření rasové a náboženské nenávisti dominuje SPD

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?