Menu Zavřít

Vláda nahrávky, které měly vyjasnit aféru s dalajlámou, nezveřejní

2. 11. 2016
Autor: čtk

Úřad vlády nezveřejní zvukové záznamy z jednání kabinetu, podle jednacího řádu vlády i podle ústavy jsou schůze neveřejné. Záznam měl vyjasnit spor ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) kvůli Hermanově schůzce s dalajlamou. Ministři už nahrávku nepovažují za podstatnou, do budoucna se shodli na konzultacích podobných setkání se šéfem diplomacie, uvedli po dnešní schůzi vlády.

Zaorálek po úterní schůzce ústavních činitelů na Pražském hradě oznámil, že na dnešní schůzi vlády bude chtít, aby byly zveřejněny stenozáznamy z vládního jednání, na kterém se podle něj ministři před dvěma lety domluvili, že se oficiálně nesejdou s dalajlamou. Už v minulých dnech řekl, že toto ujednání Herman porušil, když se s dalajlamou setkal na půdě ministerstva kultury. Herman popírá, že by něco takového slíbil. Před jednáním vlády dnes uvedl, že Zaorálkův návrh vítá. Pro zveřejnění záznamu se vyslovili také další ministři.

Podle mluvčího vlády ale zvukové záznamy z jednání kabinetu slouží pouze jako interní pracovní pomůcka a informace na nich zachycené nejsou projevem působnosti vlády. „Jedná se o diskuse členů vlády nad projednávanými body programu schůze vlády, na jejichž základě se teprve vytváří budoucí rozhodnutí vlády,“ popsal.

Neveřejnost schůzí vlády podle Ayrera vyplývá vedle jednacího řádu vlády také z druhého odstavce 64. článku ústavy. „Prezident republiky má právo účastnit se schůzí vlády, vyžádat si od vlády a jejích členů zprávy a projednávat s vládou nebo s jejími členy otázky, které patří do jejich působnosti,“ píše se ve zmíněném odstavci. Ayrer řekl, že interpretačních možností tohoto odstavce je několik. „Ta (naše) interpretace je doplňující k prvnímu bodu, to znamená k jednacímu řádu. Proto byl jednací řád uveden (v tiskové zprávě) jako první,“ uvedl.

K informování o činnosti, jednání a rozhodnutí vlády slouží usnesení vlády a písemné záznamy z jednání vlády dostupné na webu vládního úřadu, napsal Ayrer v tiskové zprávě. „Členové vlády informují veřejnost o výsledcích jednání také prostřednictvím médií, a to formou pravidelných tiskových konferencí, tiskových zpráv a dalších forem komunikace,“ doplnil.

Připomněl, že zvukový záznam se nepořizuje z jednání označených za uzavřená nebo z projednávání utajovaných informací. „V tomto modu, ve kterém není pořizován žádný zvukový záznam, se často projednávají rovněž témata strategicko-bezpečnostního charakteru,“ dodal Ayrer.

Zaorálek s Hermanem už zveřejnění záznamů nepovažují za podstatné. Téma nedávné Hermanovy schůzky s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou na dnešním jednání vlády uzavřeli. Shodli se, že v budoucnu budou členové kabinetu podobné závažné otázky zahraniční politiky předem konzultovat s ministrem zahraničí, nikoliv ho pouze informovat. Zaorálek ovšem o zveřejnění obsahu dál stojí, aby se vyjasnilo, „co se dohodlo k dialogu s Čínou a co nebylo dodrženo“. „Sdělení úřadu vlády, že nebude zveřejňovat zvukové záznamy z jednání vlády k Číně, mě neuspokojuje,“ uvedl.

BRAND24

Po schůzce Hermana s dalajlamou vydali v říjnu prezident, premiér a předsedové obou parlamentních komor prohlášení o vztazích s Čínou, ve kterém se od jeho postupu distancovali. Kritici prohlášení tvrdí, že je projevem vazalství Česka. Zaorálek o víkendu řekl, že prohlášení bylo nutné.


O aféře kvůli dalajlámovi čtěte více:

Zaorálka znepokojilo, že Číňané zrušili schůzky s Jurečkou

Zaorálek přirovnal schůzku s dalajlámou k Henleinovi. Pak se omluvil

Dalajlama v Česku: obdiv k Havlovi i sen o celosvětové unii

 Dalajlama v Praze


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).