Menu Zavřít

Vize TOP 09 pro rok 2030: životní úroveň jako v Německu

28. 1. 2017
Autor: čtk

TOP 09 chce do roku 2030 zvýšit životní úroveň Čechů, snížit zdanění práce a zavést v zemi společnou evropskou měnu. Za zásadní považuje zakotvení Česka v Evropské unii a v Severoatlantické alianci, a i proto chce zvyšovat výdaje na obranu, aby země dostála svým mezinárodním závazkům. Je to součást střednědobé strategie Vize 2030, kterou dnes TOP 09 v Praze zveřejnila.

„Chceme prosazovat zájmy střední třídy, tedy odpovědných lidí, kteří staví na svých znalostech,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Chceme budovat společnost vzdělanou, soudržnou, konkurenceschopnou a bohatou,“ doplnil.

Podle něj chce strana strana zajistit, aby se do roku 2030 životní úroveň v Česku srovnala s Německem. „Český dělník, český technik, český vědec není o nic méně nadaný než ten německý. Jestliže opravdu využijeme veškerý tvůrčí potenciál, tak není žádný důvod, aby se během tří volebních dekád ty životní úrovně k sobě neblížily,“ řekl Kalousek.

Za základ pro konkurenceschopnost Česka považuje TOP 09 vzdělání. „Naše země nedisponuje žádným velkým surovinovým bohatstvím. Prosperita naší země stojí a padá se schopností přizpůsobit se možnostem, které přináší globální společnost,“ upozornil školský expert strany a senátor Jiří Růžička.


Přečtěte si exkluzivní rozhovor s Miroslavem Kalouskem:

Kalousek: Řekli mi, že nesmím utéct

 Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek


Podle něj musí vzdělávací systém studenty na novou situaci připravovat jinak než dosud. Je třeba zajistit, že studenti dokážou řešit problémy, spolupracovat a komunikovat v několika světových jazycích. Musí se také zvýšit platy učitelů. „Učitel by měl patřit k nejlépe placeným státním zaměstnancům,“ řekl Růžička.

TOP 09 chce také zajistit ekonomickou stabilitu země. K ní by podle strany přispělo i zavedení eura, které si přeje výrazně dřív než v roce 2030. „Je zřejmé, jak velký prospěch pro naši ekonomiku, která je navázána na ostatní ekonomiky Evropské unie, je, když kurz nevykazuje velké kolísání. Zároveň přijetí eura přispěje ke snížení transakčních nákladů,“ řekl europoslanec Luděk Niedermayer.

Niedermayer také vyzdvihl potřebu snížit zdanění práce, které podle něj v současnosti nejvíc postihuje lidi se středními příjmy. TOP 09 také chce zajistit efektivní využívání daní a využívání veřejných peněz v těch oblastech, kde to je efektivnější než investice soukromého sektoru. Niedermayer přitom zmínil potřebu zvýšit výdaje na obranu, aby Česko plnilo své závazky v NATO.

TOP 09 ve svém programovém dokumentu mluví také o zavedení elektronických voleb, podpoře aplikovaného výzkumu, rozvoji decentralizované energetiky nebo budování vysokorychlostních železničních tratí.

BRAND24

Z dnes představené Vize 2030 bude vycházet i program TOP 09 pro podzimní volby do Sněmovny. Strana ho chce představit v polovině roku.

Dále čtěte:

Kalousek si neúspěch nepřipouští, ve volbách chce pro TOP 09 dvouciferný výsledek

Průzkumu vládne Babiš. TOP 09 by se nedostala do Sněmovny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).