Menu Zavřít

Více moci pro Zemana. Prezident chce navrhovat vlastní zákony

23. 10. 2019
Autor: ČTK

Prezident Miloš Zeman chce uchvátit to, co se nepovedlo v éře budování státu ani T. G. Masarykovi. Řeč je o možnosti Hradu navrhovat vlastní zákony. Zemana vede k myšlence to, že je jako prezident přímo volený lidem. S nápadem se svěřil Kateřině Valachové z ČSSD, která vede stálou sněmovní komisi pro ústavu.

Valachová se s prezidentem sešla proto, aby oťukala, jak by se tvářil na změnu ústavy, která by zpřesnila prezidentské pravomoci. Vládní koalice má totiž v živé paměti aféru kolem nejmenování ministra kultury a ráda by nějakou slušnou formou prezidenta připravila na možné změny.

Jenže kampak s takovým oťukáváním na Miloše Zemana. Valachové nadiktoval, s čím v ústavě souhlasí a s čím ne, a přidal ještě přání, aby mohl navrhovat zákony, které by následně schvaloval parlament. Podle kritiků by ale šlo o absolutní nabourání právního systému České republiky, který není založen na prezidentském systému, jaký má třeba Rusko či USA. Porušuje ho vlastně už přímá volba hlavy státu.

Měl by mít prezident pravomoc navrhovat zákony?

Zeman svou iniciativou dokazuje, že je připraven získávat další a další podíly na moci, a také přiznává, jak je pro něj ústava nedůležitým dokumentem. Jestli si ČSSD myslí, že mu dokáže pravomoci upřesnit nebo nedejbože zúžit, může brzy čekat další hromy z Hradu.

Přečtěte si esej: S prezidentem napřímo

 Václav Klaus a Miloš Zeman

Čtěte také:

Poslanci odmítli žalobu na Zemana. Podle vládní koalice, SPD a komunistů byla nedůvodná

Zeman v ráži. Před velvyslanci kritizoval „žvanění o lidských právech“, mluvil o konci ekonomického mejdanu

Na Hradě se každý zblázní: Českým prezidentům překáží ústava

BRAND24

Komentář: Zeman je zpět v ČSSD

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).