Menu Zavřít

Většina Američanů pobírající koronadávky si přijde na více peněz než v jejich původní práci

27. 5. 2020
Autor: čtk

Skoro 70 procent Američanů pobírajících výjimečné koronadávky si přijde měsíčně na více peněz, než kdyby neztratili své původní zaměstnání. Systém se tak dostal do paradoxní situace, kdy se lidem dočasně nevyplatí pokoušet se o hledání nové práce.

Ve Spojených státech amerických a zvláště v Alabamě, Georgii, Mississippi nebo v Montaně se v současné době vyplatí mnoha lidem zůstat doma a nepracovat, zjistili to ekonomové z Univerzity Chicago. Za normálních okolností při podpoře v nezaměstnanosti nemůže tento jev nastat, protože hodnota vydaného obnosu vychází z výše částky, kterou předtím dotyční žadatelů o podporu vydělávali. V každém státě se navíc částka vypočítává odlišným způsobem.

Současná federální pomoc občanům, kteří v důsledku koronavirové krize přišli o zaměstnání, je stejná pro všechny obyvatele nehledě na jejich předchozí výši výdělků. Každý z Američanů bez práce by měl dostat částku 600 dolarů týdně. Toto opatření je prozatím naplánováno na 90 dní. Autoři studie uvádějí, že vyplácená pomoc je důležitá hlavně pro obyvatele s nejnižšími příjmy, kteří jsou v důsledku krize nejvíce zranitelní.

Právě výhodnost výjimečné dávky kritizovali republikánští senátoři jako Tim Scott, Ben Sasse nebo Lindsey Graham. Republikáni se obávají, že současné nastavení výše výjimečných dávek nemotivuje obyvatelé k tomu, aby si hledali novou práci. To však nebude tak jednoduché, současná míra nezaměstnanosti se pohybuje kolem 15 procent a předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell odhaduje, že by se nezaměstnanosti mohla vyšplhat až na 25 procent.

Už v současné době je podíl nezaměstnaných v USA na nejvyšší hodnotě od Velké hospodářské krize na počátku 30. let minulého století. Vlády po celém světě tak zkouší různé způsoby, jakými dostat ekonomiky co největší obnos peněz, aby předcházely podobným důsledkům, které měly předešlé ekonomické krize.

Stejný problém řeší v Irsku. Zhruba jedna třetina příjemců extra koronavirových dávek, které činí 350 eur týdně, si vydělají více než v jejich regulérním zaměstnání. Jedná se zejména o zaměstnance na částečný úvazek, vláda již hledá způsob, jak výši dávek upravit.

Cestou univerzálního pumpování peněz nejchudším obyvatelům se vydalo více států. Například ve Španělsku se obávají, že nezaměstnanost by mohla v důsledku současné krize stoupnout až k 19 procentům. Vláda sociálnědemokratického premiéra Pedra Sanchéze rozhodla poskytnout 100 tisícům nemajetných domácností nepodmíněný příjem mezi 450 až 1 tisícem eur. Postupem času by se počet rodin pobírající nepodmíněný příjem na 1 milion. Vláda s jeho zavedením sice počítala už před začátkem dnešní krize, koronavirus však celý proces uspíšil.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?