Menu Zavřít

Varování Mayové: nakonec nemusí být žádný brexit

15. 7. 2018
Autor: čtk

Britská premiérka Theresa Mayová varovala členy své Konzervativní strany, že vzhledem k pokusům poslanců zmařit její plán na odchod Británie z Evropské unie „nakonec nemusí vůbec žádný brexit být“. Uvedla to dnes agentura Reuters.

„Moje poselství pro naši zemi o tomto víkendu je jednoduché: musíme se soustředit na dosažení pozitivního výsledku,“ napsala Mayová v článku v dnešním vydání nedělníku The Mail on Sunday. „Pokud tak neučiníme, riskujeme tím, že nakonec žádný brexit nebude,“ dodala.

Tento týden rezignovali na svou funkci šéf britské diplomacie Boris Johnson a ministr pro brexit David Davis kvůli nesouhlasu s novými návrhy vlády Theresy Mayové ohledně podmínek odchodu země z Evropské unie. Plán předpokládá zachování více obchodních vazeb s unií, než si odstupující rozhodní stoupenci brexitu přejí.

Plán Mayové na vystoupení Británie z EU kritizoval v rozhovoru s listem The Sun tento týden také americký prezident Donald Trump. Uvedl, že Mayová se rozhodla pro špatnou podobu dohody o odchodu své země z Evropské unie, čímž ohrožuje budoucí obchodní smlouvu Británie s USA. Později Trump při schůzce s Mayovou názorově obrátil a premiérku chválil. Prohlásil, že rozhodnutí o podobě odchodu Spojeného království z Evropské unie je věcí Británie, a slíbil, že Británie bude moci s USA po brexitu obchodovat.


Johnson se rozpovídal: Brexit může skončit krachem, Trumpovo šílenství má svou metodiku

 Britský ministr zahraničí Boris Johnson


Mayová v rozhovoru s listem The Mail on Sunday se také pokusila poskytnout jisté záruky těm, kdo se obávají, že bude přistupovat na další kompromisy, aby dosáhla dohody s Bruselem.

BRAND24

„Náš plán není dlouhý seznam přání, ze kterého si mohou vyjednávači vybírat. Je to komplexní plán skládající se z řady bodů, o nichž nelze diskutovat,“ dodala.

O brexitu dále čtěte:

Ministr pro brexit Davis po sporu s Mayovou rezignoval. Nahradí ho Raab

Británie chce usilovat o zónu volného obchodu. Připravuje se ale i na tvrdý brexit

Vyšší investice do obrany či výzkumu. Komise navrhla první rozpočet EU po brexitu

Brexit bude podle plánu Mayové, parlament schválil zákon o odchodu země z EU

Hra o kohezní fondy. Chudé regiony Evropy se obávají úbytku peněz z Bruselu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).