Menu Zavřít

Válka s Kimovou Koreou? Bude ošklivá a snad krátká

12. 4. 2017
Autor: CC BY 2.0/yeowatzup via Flickr

Vojenský konflikt se severokorejským režimem se zdá být na spadnutí. Pokud by k němu opravdu došlo, bude mít pravděpodobně podobu konvenční války na Korejském poloostrově a režim Kim Čong-una bude do několika týdnů svržen, odhadují bezpečnostní experti.

I když Kim Čong-un nikdy nebude pozván do Trumpova sídla Mar-a-Lago na Floridě, umí si udržovat pozornost amerického prezidenta. Při únorové návštěvě japonského premiéra Šinzó Abeho na Floridě severokorejský diktátor vypálil další zkušební rakety, raketový test provedl i během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na Floridě.

Pozornost bezpečnostních expertů ke Korejskému poloostrovu přitáhlo i oznámení, že Trump vyslal tímto směrem letadlovou loď Carl Vinson s dalšími plavidly. KLDR odsoudila americký raketový útok v Sýrii s tím, že „více než tisíckrát“ ospravedlňuje její jaderný program. V reakci na vyslání amerických lodí do oblasti, kterým bude trvat cesta asi týden, severokorejský režim pohrozil jadernou odpovědí.

Jaké rakety má severokorejský režim?

Samotná vojenská agrese vyvolaná režimem Kim Čong-una je nepravděpodobná a rovná se sebevraždě, protože by komunistická diktatura čelila drtivé odpovědi Američanů a jejich spojenců, shodují se bezpečnostní odborníci.

Jak by tedy případná válka vypadala? Bezpečnostní expert Jeffrey Lewis v časopise Foreign Policy uvedl, že severokorejský režim svými raketovými pokusy rakety netestuje, ale připravuje se na jadernou válku. A ta se může velmi rychle akcelerovat, pokud si Pchjongjang bude myslet, že mu hrozí útok.

Před tím varuje Euan Graham, bezpečnostní analytik z Lowy Institute for Internationl Policy v Sydney. Kim Čong-un podle něj spoléhá na odstrašující sílu nukleárních hlavic.

Kdyby jaderné zbraně měl Muammar Kaddáfí nebo Saddám Husajn, asi by podle něj stále byli v Libyi i Iráku u moci. „To je velmi poučná lekce,“ řekl pro server Quartz. Graham si nicméně nemyslí, že jaderná válka je pravděpodobným řešením eskalace konfliktu. Oba korejské státy se obávají radioaktivní kontaminace poloostrova.

Bez Číny Kim nevydrží

Robert Kelly, docent politologie na jihokorejské Pusan National University, tvrdí, že by bez pomoci Číny Severní Korea padla v pozemní válce během šesti týdnů, maximálně dvou měsíců.

Spojené státy by pravděpodobně opakovaly doktrínu úderu na komunikační cíle režimu, aby odřízly velení od zbytku armády. „Myšlenka je postavena na předpokladu, že když jednotky v poli nemohou komunikovat s veliteli, začnou se vzdávat. Prioritou by tak byla izolace Pchjongjangu. I když by vydával rozkazy k odpálení raket, nedostaly by se k jednotkám,“ míní Kelly.

Nicméně ve svém blogu odmítl, že by v současné geopolitické situaci Spojené státy bombardovaly KLDR podobně jako Sýrii.

Milion vojáků i tunelů

Každopádně Severní Korea má milion vojáků ve zbrani a mohutný arzenál. Kelly je však skeptický, co se týče účinnosti severokorejských raket. I když teoreticky mohou zasáhnout americké základny na Okinawě a na Guamu. „Můj odhad je, že mnoho z nich po odpálení skončí někde v moři.“

Hovoří se také o použití chemických a biologických zbraní na jihokorejská města. Tuto variantu Kelly připouští spíše, i když se o této hrozbě nepíše tak často, jako o jaderném útoku. Navíc by kromě raket mohl Kim Čong-unův režim použít asi tisícovku dronů, odhadl Soul.

Co by případnou konvenční válku se Severní Koreou mohlo zkomplikovat, je propracovaný systém tunelů. „Myslím, že neexistuje jiná země na světě s tolika podzemními chodbami, jako je Severní Korea,“ upozornil Graham. Bombardování takových cílů by bylo obtížné, nebylo by nemožné díky účinnějším bombám.

Kelly upozornil ještě na jeden aspekt případného konfliktu na Korejském poloostrově. Tím je ideologická zaslepenost vojáků, kteří Kim Čong-una považují za téměř božskou postavu. Takoví by se mohli stáhnout do hor na severu země a dlouhé měsíce bojovat v gerilové válce.

BRAND24

Dále čtěte:

Americké lodě se blíží ke Koreji, Pchjongjang vyhrožuje jadernou odpovědí

Severní Korea je atomovou mocností. Špioni se dohadují, jak silnou

Šílené tlusté dítě a proslulý idiot. McCain vede s Kimem válku slov

Kim Čong-un během oslav 70. výročí strany


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).