Menu Zavřít

V Sýrii začala evakuace obléhaných měst a vesnic

14. 4. 2017
Autor: profimedia

V Sýrii začala evakuace čtyř obléhaných šíitských a sunnitských měst a vesnic. Jedná se o šíitské vesnice Fúa a Kafrája v provincii Idlib a města Zabadání a Madájá ležící v provincii Damašek u hranice s Libanonem.

Syrské vládní jednotky a rebelové začali podle exilové organizace ochránců lidských práv (SOHR) evakuovat civilisty z obklíčených vesnic. Příslušnou dohodu povstalci a armáda uzavřeli za přispění Íránu a Kataru.

Obyvatele z vesnic Fúa a Kafrája na severozápadě země, které jsou v obležení armády a jejích spojenců, už 60 autobusů dopravilo do města al-Rashideen, ležícího západně od metropole Aleppa.

Podobné operace spustili i rebelové v obci Madájá poblíž Damašku. Zda evakuace zahrne i obyvatele Zabadání, které bylo rovněž součástí dohody, ale není jisté.

Celkem by mělo být evakuováno na 30 000 lidí.

CONTENT24

Šíitské vesnice obléhají dlouhodobě sunnitští povstalci, Zabadání a Madájá jsou v obležení armády a jejích spojenců. Ve všech čtyřech lokalitách podle OSN čelí obtížené humanitární situaci na 60 000 lidí. Situaci OSN označila už v březnu za „katastrofální“ s tím, že kvůli nedostatku potravin a léků umírá stále více civilistů.

O dění v Sýrii jsme také psali:

Jak podržet Asada: Írán do Sýrie posílá šíity

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).