Menu Zavřít

V ruském Rostově postavili památník Rusům bojujícím na Donbasu

16. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

V západoruském Rostově na Donu, který leží asi sto kilometrů od ukrajinských hranic, byl dnes odhalen pomník "hrdinům Donbasu" věnovaný Rusům bojujícím proti ukrajinské armádě v řadách doněckých a luhanských povstalců. První památník svého druhu přijel pozdravit šéf "lidové republiky" z Doněcka Alexandr Zacharčenko, svého zástupce vyslal i Kreml.

Rusko oficiálně popírá účast příslušníků své armády na bojích v Donbasu, přestože v ukrajinském a západním tisku se objevují informace o bojové účasti ruských komand a o dodávkách ruských zbraní separatistům. Moskva nicméně připouští, že v Donbasu se do bojů zapojují ruští občané jako dobrovolníci, případně vojáci mimo služební poměr.

Památník v Rostově postavil Svaz dobrovolníků Donbasu (SDD), organizace sdružující ruské „veterány“ východoukrajinské války. Členové svazu o své organizaci hovoří jako o „mobilizační rezervě“. Podle webových stránek SDD se dnes odhalení památníku kromě Zacharčenka zúčastnil i Vladislav Surkov, poradce prezidenta Vladimira Putina.


Kolem Zemana přituhuje. Přečtěte si více:

Zeman je psychicky nemocný, naznačil ukrajinský premiér. Křik neandrtálců, reaguje Ovčáček

 Český prezident Miloš Zeman


Vybudování památníku, vysokého sloupu se svatojiřskou hvězdou na vrcholu, vyvolalo ve městě rozporuplné reakce. Na ruské sociální síti VKontaktě se v improvizovaném hlasování proti němu vyslovilo 42 procent hlasujících, 18 procent jeho stavbu podpořilo a 40 procent zaujalo neutrální postoj.

BRAND24

V září roku 2015 se v obci Ozerki v Altajském kraji severně od rusko-kazašských hranic objevila první pamětní deska na počest ruského vojáka, který padl na východě Ukrajiny. O rok později instalovaly místní správní orgány v anektovaném Krymu památník věnovaný „lidovým bojovníkům všech dob“. Pomník je věnován „krymskému jaru“, jak ruské úřady nazývají události vrcholící v roce 2014 ruským záborem ukrajinského poloostrova.

Související články:

Velkoproputinovský Kozel. Ukrajinci demonstrovali proti Zemanovi

Ukrajina v reakci na Zemanova slova zvažuje protest. Neměl mandát vlády, ujišťuje Sobotka

Zemanovy návrhy jsou absolutně nepřijatelné, rozčiluje se Kyjev. Oceňuje solidaritu

Zemana odsuzuje i Senát. Výroky o Krymu legitimizoval agresi, tvrdí

Závislý člověk, ústa Moskvy a dobrý signál, reagují ruští a ukrajinští politologové na Zemana


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).