Menu Zavřít

V Polsku se čekají další protesty. Jednat bude i prezident

19. 12. 2016
Autor: čtk

V Polsku se očekává pokračování protivládních protestů, které v zemi po výzvě opozice kvůli údajně nedemokratickým krokům konzervativního kabinetu trvají od pátku. Prezident Andrzej Duda, jenž se pokouší situaci uklidnit a nabídl se za prostředníka, se setká s předsedou vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawem Kaczyńským a předsedou dolní komory parlamentu (Sejmu) Markem Kuchcińským. S představiteli opozice jednal už v neděli.

Demonstrace vypukly v pátek kvůli návrhu PiS omezit novinářům vstup do parlamentní budovy. Kvůli tomu se předseda Senátu Stanislaw Karczewski znovu setká se zástupci médií. První schůzka v sobotu žádné výsledky nepřinesla.

Hlavní jednací sál Sejmu (dolní komory parlamentu) od pátku blokuje asi 20 opozičních poslanců. Protestují tak proti pátečnímu schválení rozpočtu na příští rok, které podle nich nastalo v rozporu se zákonem. Poslanci hodlají vytrvat až do úterý, v tento den opozice požaduje nové hlasování o rozpočtu.

Odvolejte šéfa Sejmu, vyzvala opozice

Šéf největší polské opoziční strany Občanská platforma (PO) Grzegorz Schetyna včera po schůzce s prezidentem Andrzejem Dudou prohlásil, že jeho strana požaduje rezignaci předsedy dolní komory parlamentu. Maršálek Sejmu Marek Kuchciński je podle Schetyny „politicky zodpovědný“ za současnou krizi v zemi.

Schetyna také řekl, že opoziční poslanci hodlají vytrvat v blokádě hlavního jednacího sálu Sejmu až do 11. ledna, kdy má oficiálně začít další parlamentní schůze, v případě potřeby i déle. Asi dvacet zákonodárců sál blokuje od pátku na protest proti podle nich nezákonnému schválení státního rozpočtu.

O protivládních protestech v Polsku čtěte více:

Poláci protestují již třetí den. Poslanci blokují jednací sál

BRAND24

Ve Varšavě protestují tisíce lidí. Ministr vnitra mluví o puči

Demonstrace proti polské vládě, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).