Menu Zavřít

V policii příští rok vznikne národní kriminální úřad, oznámil Švejdar

12. 12. 2019
Autor: čtk

K 1. dubnu příštího roku vznikne v policii nový zastřešující útvar, národní kriminální úřad, v jehož rámci bude fungovat nové centrální analytické pracoviště. Oznámili to policejní prezident Jan Švejdar a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle Hamáčka se vznik nových útvarů nedotkne Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), která vznikla před třemi lety sloučením protimáfiánské a protikorupční policie.

Úřad bude podle Švejdara zastřešovat celou službu kriminální policie a vyšetřování. Pod úřad by podle něj neměl spadat Útvar rychlého nasazení a Kriminalistický ústav. Policejní prezident dodal, že oddělení sekce terorismu a extremismu a sekce kybernetické kriminality od NCOZ, o kterém v minulosti informovala média, je stále jednou z možností. O konečné podobě se ale dál diskutuje. Útvar je podle Švejdara přetížený.

„Podle mě je to naprosto logická věc, je to věc, která funguje i v jiných zemích,“ řekl Hamáček. Policie podle něj centrální analytické pracoviště potřebuje.

Švejdar řekl, že pracoviště centrální analytiky je pro fungování celé policie naprosto nezbytné. Zrychlí výměnu informací i komunikaci. „Policie má v této oblasti velké rezervy a jsem rád, že jsme se dopracovali ke shodě, jak to pracoviště bude vypadat a že bude k 1. dubnu zřízeno,“ uvedl.


V Česku působila síť ruských zpravodajců. BIS a policisté ji rozbili

 Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka


Hamáček uvedl, že o útvarech se diskutovalo několik měsíců. Centrální analytický útvar podle něj zamezí situacím, kdy existují na několika místech informace, ale vyšetřovatelé se o tom nedozvědí. „Není možné, aby ty informace ležely na různých místech a některé útvary netušily, že už jinde jsou informace, které by jim mohly pomoci,“ vysvětlil.

Národní kriminální úřad bude mít podle Švejdara za úkol sjednocovat trestní řízení. „Dělat metodiku, vzdělávání, školství, na to vzdělávání bych dal velký důraz, protože v tom máme mezery,“ uvedl. V policii se dál analyzují všechny stupně od základních útvarů přes kraje až na centrální úroveň.

Čtěte také:

Předseda policejních odborů Štěpánek rezignoval, chce žít klidnější život

Úspěch české policie: Šárka Havránková se stane viceprezidentkou Interpolu

Hamáček vyjednal miliardu navíc pro policii. Peníze půjdou na nákup vozidel, provoz a platy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?