Menu Zavřít

V Německu roste politicky motivovaných napadení. Nejčastěji útočí krajní pravice

2. 6. 2020
Autor: čtk

Německo má problém se vzrůstajícím antisemitismem a politicky motivovanými útoky. Uvedl to ministr vnitra Horst Seehofer, podle kterého největší ohrožení přichází z řad krajní pravice. Policie za minulý rok evidovala přes dva tisíce tisíce antisemitistických trestných činů. O problému informuje portál Deutsche Welle.

Německá policie za rok minulý rok evidovala 41 tisíc politicky motivovaných trestných činů, což je oproti roku 2018 nárůst o 14 procent. Podle Seehofera vzrůstá jak počet činů spojených s krajní pravicí, tak s radikální levicí. Mezi politicky motivované trestné činy se počítá slovní napadení, šíření rasistické propagandy, nenávistné projevy, napadení, žhářství nebo vraždění.

Přes polovinu ze spáchaných trestních činů má na svědomí krajní pravice, jedná se o 22 tisíc případů, což je oproti předešlému roku nárůst téměř o 10 procent, narostl ale i počet spáchaných trestných činů z příslušníků krajně levicové scény. V případě antisemitských a proti islámských napadení jich přes 90 procent spáchají vyznavači krajně pravicových myšlenek.

V minulém roce dokonce došlo k ojedinělém útoku na veřejně činné osoby, když byl zastřelen křesťanskodemokratický politik z Hesenska Walter Lübcke. Vraždu má na svědomí krajně pravicový extrémista, který Lübckeho zabil z důvodu jeho otevřenému vztahu k migraci. Letos v únoru zase došlo k zastřelení 9 osob s migrantskými kořeny ve městě Hanau. Policie uvedla, že útočník byl veden krajně pravicovými myšlenkami.

Myslíte si, že je antisemitismus na vzestupu?

 „To, co zažíváme v posledních letech, reprezentuje nové ohrožení naší demokracie. Toto nebezpečí přichází z pravé strany,“ zdůraznil ministr vnitra ze spolkové země Durynsko Georg Maier. „Tři vraždy loni, letos už deset vražd s rasistickým a krajně pravicovým pozadím,“ vyčetl počet obětí za poslední dva roky durynský politik.

S podobnými problémy se ovšem potýkají i jiné státy. V důsledku narůstajících antisemitistických útoků na početnou židovskou komunitu ve Francii každý rok opustí zemi stovky až tisíce obyvatel židovského vyznání, aby se uchýlili do bezpečnějšího prostředí. Důvody se však na rozdíl od Německa liší, francouzští židé jsou většinou v ohrožení ze strany početnější muslimské komunity, která čítá asi šest milionů lidi oproti 450 tisícům židovských obyvatel.

Tenze a napětí mezi židovským obyvatelstvem a zbytkem společnosti mají na svědomí její další rozdělení. V reakci na negativní zkušenosti navštěvuje ve Francii přes 70 procentvšech židovských dětí výhradně náboženské školy. Stejně tak se francouzští židé přizpůsobují i ve společenském životě. Podle organizace Human Rights Watch je vzrůstající antisemitismus rozšířeným trendem, podle 89 procent dotázaných evropských židů se za poslední roky antisemitismus v Evropě zintenzivnil.  

DT24

V Německu poslední době upoutal pozornost případ označení frakce Křídlo jako extremistické. Křídlo bylo součástí krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD), podle německých médii do Křídla patřilo přes 40 procent ze všech členů partaje. Strana v obavách, že Úřad pro ochranu ústavy označí i celou AfD jako extremistickou, neformální Křídlo z rozhodnutí předsednictva rozpustila.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).