Menu Zavřít

V kauze soukromých e-mailů Clintonové se provinilo 38 lidí, některé čeká disciplinární řízení

19. 10. 2019
Autor: čtk

Americké ministerstvo zahraniční uzavřelo vnitřní vyšetřování případu používání soukromého mailu někdejší šéfky americké diplomacie Hillary Clintonové. Mail použilo 38 lidí, z nichž některé čeká zřejmě disciplinární řízení. Vyšetřování začalo před více než třemi lety, kdy Clintonová kandidovala na prezidentský úřad. Vítěz voleb z roku 2016 Donald Trump tvrdil, že by za používání soukromého mailu měla být Clintonová poslána za mříže.

Při vnitřním vyšetřování na ministerstvu zahraničí se zjistilo, že 38 lidí poslalo na osobní mail Clintonové tajné informace v 91 případech. Jsou mezi nimi bývalí i současní zaměstnanci ministerstva. O výsledku šetření hovoří zpráva republikánského senátora Chucka Grassleyho, v níž nejsou viníci jmenováni.

Vyšetřovatelé nenašli důkazy o systematickém a záměrném zneužití tajných informací, avšak došli k závěru, že používáním soukromého účtu Clintonová tajné informace ohrozila. Prověřovalo se 33 tisíc vzkazů, jež dala bývalá ministryně k dispozici. Ministerstvo řídila v letech 2009 až 2013.

Uznání viny 38 zaměstnanců znamená, že jejich prohřešek bude zapsán do jejich osobní dokumentace a bude se brát v potaz při jejich eventuální bezpečnostní prověrce.

Případem se zabýval také Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a jeho někdejší šéf James Comey Clintonovou kritizoval za „krajní neopatrnost“ při používání soukromého serveru. FBI ale nedoporučil zahájit proti ní stíhání. Kauza vrcholila před prezidentskými volbami a Comeyho někteří demokraté viní z toho, že se přičinil o její volební porážku. Trump později Comeyho propustil a obvinil ho ze zaujatosti, protože případ Clintonové nedokázal dovést až k soudu.

„Obama potřetí“. Biden si narýsoval cestu do Bílého domu, nevěří mu ani demokraté

Dále čtěte:

Bloomberg chce sestřelit Trumpa: do kampaně investuje půl miliardy dolarů

Komentář: Sonda do hlubin levičákovy duše

Majstrštyky a fiaska Donalda Trumpa. Jaké jsou jeho nejlepší a nejhorší nápady?

Esej: Kdo po Trumpovi

„Udržme Ameriku velikou“. Trump už myslí na obhajobu mandátu

BRAND24

Trumpa vyzve levicový starosta New Yorku. De Blasio chce být prezidentem USA

Vážný soupeř pro Trumpa? Biden nad ním v průzkumu vede o 11 procent

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).