Menu Zavřít

V Bruselu se bude řešit Maďarsko. V evropském parlamentu vystoupí Orbán

26. 4. 2017
Autor: čtk/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes osloví poslance Evropského parlamentu. Stane se tak jen krátce poté, co se vývojem v Maďarsku bude tento měsíc už podruhé zabývat Evropská komise. Komise je znepokojena kroky maďarské vlády zejména v souvislosti se sporným novým zákonem o vysokých školách. Ten podle kritiků cíleně míří na v Budapešti sídlící Středoevropskou univerzitu (CEU), kterou spoluzakládal americký miliardář George Soros.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans s pohledem unijní exekutivy na dění v Budapešti seznámí evropské zákonodárce těsně před vystoupením předsedy maďarské vlády.

Kroky Maďarska podle EK vyvolávají pochybnosti, zda jsou v souladu s právem a společnými hodnotami Evropské unie. Není to poprvé, co Brusel kritizuje způsob vlády premiéra Orbána a údajný posun země k „neliberální“ demokracii; Bruselu vadí také tvrdý přístup Orbánovy administrativy k řešení migrační krize.

V Evropském parlamentu v úterý vystoupil rektor CEU Michael Ignatieff, který unii vyzval k podpoře boje proti zákonu znamenajícímu uzavření jeho školy. V pondělí se s ním setkal Timmermans a podle mluvčího komise se bavili o „aktuálním politickém a právním vývoji v souvislosti s CEU“.

BRAND24

Ve čtvrtek se má finančník Soros sejít s předsedou EK Jeanem-Claudem Junckerem i s dalšími členy komise.


O kontroverzi kolem Orbána čtěte více:

Podvádíte, obvinil Orbán Sorosovu univerzitu v Budapešti. Američané jsou znepokojeni

Orbán: Migraci do Evropy platí finančník George Soros

Z nadějného studenta nepřítelem: mezi Orbánem a Sorosem to vře


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).