Menu Zavřít

Útok na policejního prezidenta se chystal déle, vyplývá z odposlechů

24. 2. 2017
Autor: čtk

Případ údajného brutálního úniku informací od policejního prezidenta Tomáše Tuhého, se kterým vyrukoval v létě před reorganizací policie bývalý šéf ostravského Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiří Komárek, má nečekané pokračování.

Poznatek, že se na policejního prezidenta „něco chystá“ se totiž nově objevil v kauze Vidkun, ve které Komárkovi lidé pod taktovkou Vrchního státního zastupitelství v Olomouci předloni zatkli olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila, policejní důstojníky Karla Kadlece a Radka Petrůje a byznysmena Ivana Kyselého, přítele exministra vnitra Ivana Langera.

Z odposlechů v kauze Vidkun až nyní vyplynulo, že informace o chystaném útoku na policejního prezidenta byly známy mnohem delší dobu, než s nimi vyrukoval na veřejnost Komárek. Odposlechy ve Vidkunu zachytily, že podnikatel Kyselý a policista Kadlec už v březnu, květnu a červnu roku 2015 několikrát hovoří o tom, že se chystá útok na policejního prezidenta kvůli jisté esemesce. „Bavili jsme se o tom, tu informaci jsem měl už od začátku roku 2015. Víc se k tomu zatím nebudu vyjadřovat,“ potvrdil týdeníku Euro někdejší náměstek olomoucké policie Karel Kadlec.

Co se děje kolem Roberta Šlachty? Čtěte:

Kdo sedí v tom ferrari? Šlachtu vyšetřovali kvůli vynášení informací

 Fotografie, která měla údajně prokazovat nadstandardní vztahy Roberta Šlachty s Albinem Arifovičem

S informací, že je Tuhý podezřelý z „brutálního úniku“ informací při objasňování hospodářské trestné činnosti, přišel Komárek loni v červnu, kdy vedení policie oznámilo reorganizaci elitních údajů a detektivové ÚOOZ v čele s jeho šéfem Robertem Šlachtou se proti ní tvrdě vymezili s tím, že jde o pokus zmařit vyšetřování závažných případů s politickým podtextem.

Důkaz, na kterém Komárkem vznesené obvinění Tuhého stálo, se našel 30. září 2014 při policejní razii v olomoucké firmě Tesco SW. V mobilním telefonu Davida Tesaříka, jehož otci Tesco SW patří, našli specialisté protikorupční policie záznam rozhovoru prostřednictvím SMS z předchozího večera. Esemeska zněla: „Můj zdroj jen věděl, že si mají přijít pro tátu. Důvod nevěděl“.

Vyšetřovatelé usoudili, že autorem SMS byl neznámý policista, který varoval Davida Tesaříka před tím, že se chystá razie. Zprávu vyhodnotili jako únik, který Generální inspekce bezpečnostních sborů prověřovala jako trestný čin zneužití pravomocí veřejného činitele. Během osmnáctiměsíčního vyšetřování hledali inspektoři majitele telefonu, ze kterého dostal Tesařík varovnou SMS. Zkoumání souvislostí je zavedlo až ke generálu Tuhému, jehož bývalá žena měla v mobilním telefonu nějaký čas SIM kartu, přes kterou někdo volal podezřelému číslu. Jenže jak se později ukázalo, inspektor si popletl odesilatele s příjemcem.

Čtěte více o kauze Vidkun:

Radek nevypovídá: detektiv v kauze Vidkun odmítá spolupráci

 Stíhaný detektiv Luděk Vokál

Na to konto podala sněmovní komise pro vyšetřování reorganizace policie, která kvůli konfliktu mezi policisty později vznikla, trestní oznámení. Komárka už kvůli falešnému obvinění vyšetřuje generální inspekce, ten mezitím nastoupil k hlasitému kritikovi policejní reorganizace Andreji Babišovi na Finanční správu.

Parlamentní komise na počátku roku okruh podezřelých z osnování „brutálního úniku“ rozšířila ještě o dva další aktéry. Komise došla k závěru, že zprávy o úniku informací nebyly pravdivé a že nikdo z okolí Tuhého varovnou SMS o chystaném zásahu policie neposílal. Trestní oznámení poslanců pak zamířilo na žalobce olomoucké prokuratury Petra Šeredu, který neoprávněně spis generální inspekce poskytl Komárkovi a na inspektora Milana Vaculíka, který údajný únik informací vyšetřoval a popletl si odesilatele sms s příjemcem.

Jiří Komárek nechce s týdeníkem Euro komunikovat. Na otázky ke kauze Vidkun pak nezareagovalo ani olomoucké Vrchní státní zastupitelství.

CONTENT24

Dále čtěte:

Případ Tuhý, Chovanec založen: žalobci dali reorganizaci policie k ledu

Sněmovní komise: Komárek k reformě policie nemá přímé důkazy

Předseda sněmovní vyšetřovací komise Pavel Blažek (vpravo) a bývalý detektiv ÚOOZ Jiří Komárek (Zdroj: ČTK)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).