Menu Zavřít

USA popírají jednání o společných náletech s Rusy

20. 5. 2016
Autor: čtk

Rusko navrhlo Spojeným státům a jimi vedené koalici společné nálety v Sýrii, které by mohly být zahájeny příští středu 25. května. Jejich terčem mají být ozbrojenci z fronty An-Nusra napojené na teroristickou síť Al-Káida a další rebelové, kteří nedodržují příměří. Oznámil to dnes ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že žádná dohoda o společných náletech neexistuje.

Rusko navrhuje, aby letecké údery cílily na konvoje vezoucí zbraně včetně těch, které přijíždějí do Sýrie z Turecka. Návrh byl podle ministra obrany koordinován se syrskou vládou a Rusové o něm diskutovali s americkými vojenskými experty v jordánském hlavním městě Ammánu. Moskva již dlouhou dobu obviňuje Turecko, že přes jeho území proudí zbraně a další dodávky jak radikálům z Islámského státu, tak i pro An-Nusru. Ankara to ale popírá.

„Žádná dohoda o společných náletech s Rusy v Sýrii neexistuje. Jednáme s ruskými partnery o návrzích na vytvoření trvalého mechanismu na zlepšení kontroly a vynucování příměří,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby.

Pentagon oznámil, že mu ruský návrh nebyl formálně předán. „Nedostali jsme žádný návrh. Viděl jsem tutéž zprávu, jakou máte k dispozici vy. Mohu pouze říci, že s Rusy nespolupracujeme a nekoordinujeme žádné operace v Sýrii,“ řekl mluvčí Pentagonu Jeff Davis. O možné změně tohoto názoru odmítl spekulovat.

Američanům vadí Asad

Šojgu podle agentury Reuters zdůraznil, že Rusové si „vyhrazují právo“ zasáhnout ty rebely v Sýrii, kteří nedodržují klid zbraní. Ruský návrh pomůže zajistit příměří, dodal. Spojené státy se nicméně již v minulosti odmítly připojit k jakékoli operaci, která je koordinována s režimem v Damašku. Zatímco Moskva stojí za syrským prezidentem Bašárem Asadem, Washington a jeho spojenci ze Západu i Perského zálivu podporují umírněné povstalce.

BRAND24

Rusko vyslalo vojenský kontingent do Sýrie loni v září. V polovině letošního března prezident Vladimir Putin oznámil, že se část jednotek ze země stáhne. Koalice v čele s USA podniká v Sýrii letecké údery již od srpna 2014.

V Sýrii má od konce února platit příměří, je ale porušováno, takže kvůli tomu nemohou pokračovat mírové rozhovory mezi opozicí a vládou. Nejtvrdší boje byly za poslední dobu hlášeny zejména ze severosyrského Halabu. Fronta An-Nusra a Islámský stát do klidu zbraní nebyly zahrnuty.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).