Menu Zavřít

USA nechtějí omezovat protiruské sankce, naopak, opravil se Trumpův poradce

26. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Lídři nejvyspělejších zemí skupiny G7 vyjádřili dnes na Sicílii svou podporu Británii zasažené v úterý teroristickým útokem. Podpořili požadavek britské premiérky Theresy Mayové a vyzvali provozovatele internetových služeb a webových sociálních sítí, aby zvýšili své úsilí v odstraňování extremistického obsahu.

Spojené státy neusilují o omezení západních sankcí proti Rusku kvůli jeho roli ve východoukrajinském konfliktu. Naopak by byly i pro jejich zpřísnění, sdělil ekonomický poradce amerického Bílého domu Gary Cohn. Činitel tak na summitu nejvyspělejších států skupiny G7 v italské Taormině opravil své dřívější výroky, kdy postoj USA k sankcím zpochybnil.


Přečtěte si o aktuální akci ruské diplomacie:

Rusko si stěžuje u Světové obchodní organizace na Ukrajinu

 Vladimir Putin a Petro Porošenko


„Neomezujeme naše sankce proti Rusku. Usilovali bychom případně o tvrdší postoj k Rusku. (Americký) prezident (Donald Trump) chce zachovat sankce a myslím si, že prezident dal jasně najevo, jak by Rusové mohli docílit zrušení sankcí,“ řekl Cohn.

Předtím ale tvrdil, že Trump „vyhodnocuje“ budoucnost amerických sankcí vůči Rusku. „V tuhle chvíli nezastáváme žádné stanovisko,“ nechal se slyšet Cohn.

Změna v sankční politice vůči Rusku by představovala zásadní zlom v dosavadní politice Západu podporované předchozím americkým prezidentem Barackem Obamou. Ta konec ekonomických protiopatření podmiňovala řešením situace na východní Ukrajině, kde jsou stále aktivní proruští separatisté.

CONTENT24

Téma nastolil Tusk

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson opakovaně upozorňoval na to, že otázka sankcí se váže na plnění minských dohod. Ty předpokládají především to, že na východě Ukrajiny ustanou boje, což se nedaří stále prosadit.

Předseda Evropské rady Donald Tusk v úvodu summitu vyjádřil naději, že skupina G7 potvrdí protiruské sankce.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).