Menu Zavřít

USA: Islámský stát ztratil za rok a půl čtvrtinu území

11. 7. 2016
Autor: čtk

Teroristická organizace Islámský stát (IS) za poslední rok a půl ztratila čtvrtinu území, které ovládá v Iráku a v Sýrii. Vyplývá to ze zprávy americké společnosti IHS, která se věnuje bezpečnostním analýzám. V téže zprávě, z níž citovala agentura Reuters, společnost rovněž uvedla, že IS v nadcházejících měsících zřejmě vystupňuje útoky na civilisty, a to i v Evropě.

„Bohužel očekáváme nárůst velkých teroristických útoků a sabotáže hospodářské infrastruktury v Iráku a v Sýrii, ale i v zahraničí, včetně Evropy,“ uvedl analytik IHS Columb Strack. Podle něj je to důsledek toho, že IS ztrácí pozice. „Jelikož se chalífát Islámského státu zmenšuje a je stále jasnější, že jeho projekt selhává, skupina přehodnocuje priority,“ vysvětlil Strack.

Radikální sunnitská organizace Islámský stát, která v červnu 2014 vyhlásila na ovládaných územích v Iráku a Sýrii chalífát (vládu hlavy muslimské obce), ztratila podle zprávy IHS za předchozích 18 měsíců čtvrtinu z ovládaného území. Zatímco loni v lednu podle IHS kontroloval asi 90 800 kilometrů čtverečních, nyní to je zhruba 68.300 kilometrů čtverečních.

Irácké armádě se v poslední době podařilo radikály z IS vyhnat z některých jejich bašt. Po Ramádí iráčtí vojáci s podporou šíitských milic osvobodili nedávno také Fallúdžu, která leží jen asi 50 kilometrů západně od Bagdádu.

BRAND24

V předchozím týdnu provedli teroristé, hlásící se k Islámskému státu, několik větších atentátů v Iráku. Ten z minulé neděle v Bagdádu se s téměř 300 oběťmi stal nejkrvavějším bombovým útokem v iráckém metropoli od roku 2003. Ve čtvrtek následoval útok u šíitského mauzolea v iráckém městě Balád, při němž zemřela čtyřicítka nevinných lidí.

Také v Sýrii zaznamenal IS letos několik územních ztrát. Koncem března přišlo hnutí IS téměř po roce o strategické město Palmýra. Týden nato dobyly syrské vládní jednotky i město Karjatajn, jednu z posledních bašt islamistů v centrální provincii Homs.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).