Menu Zavřít

USA a Polsko se blíží dohodě o americké základně, má posílit vztahy a odstrašit Rusko

22. 5. 2019
Autor: Profimedia.cz

Varšava a Washington jsou blízko dohodě o zvýšené americké vojenské přítomnosti v Polsku. Obě strany se ale stále liší v názoru na to, kdo zaplatí novou výstavbu, není jasné ani to, jak dlouho americký závazek potrvá. Uvedla to dnes agentura Reuters. Obě strany doufají, že dohodu, kterou Varšava navrhla loni v září, se podaří uzavřít během červnové návštěvy prezidenta Andrzeje Dudy ve Washingtonu.

Dohoda by měla posílit transatlantické snahy odstrašit Rusko, což je priorita, jejíž naléhavost na Západě zvýšila ruská anexe ukrajinského poloostrova Krym na jaře 2014.

Po měsících jednání na nižších úrovních američtí představitelé tvrdí, že dohoda nebude připomínat Dudovu počáteční žádost o zřízení stálé americké základny, zvané Fort Trump. „Neexistuje žádný Fort Trump,“ řekl Reuters americký představitel, který si nepřál být jmenován.

Měly by Spojené státy posílit svou vojenskou přítomnost v Evropě?

Namísto toho dva američtí představitelé uvedli, že Washington a Varšava uzavřou dohodu zvyšující o 1000 až 1500 počet amerických vojáků v Polsku, kteří zde ale nejsou rozmístěni trvale. V Polsku je v rámci rotace sil NATO v průměru okolo 4500 amerických vojáků.

Namísto nové americké základny budou Spojené státy buď modernizovat nebo budovat nová zařízení na stávajících polských základnách, uvedli američtí a polští představitelé.


Přečtěte si o nepovedeném tendru na vojenské přilby:

Ani napotřetí. Přilby pro české vojáky v testech opět selhaly


„Nezáleží na tom, jestli je to jedna základna, nebo mnoho základen. Mnoho míst je někdy z hlediska odstrašování a logistiky ještě lepší,“ řekl polský představitel blízký jednáním.

Podle amerických představitelů se jedná také o vybudování přistávací a startovací dráhy pro neozbrojené bezpilotní letouny. Polský představitel potvrdil, že to není vyloučeno.

Čtyřstránkový pracovní dokument, jak jej popsal jeden z amerických představitelů, zpočátku obsahoval formulaci, že Spojené státy by měly svou vojenskou přítomnost v Polsku zachovat „po několik desetiletí“. Po americkém odporu se obě strany pravděpodobně budou v dokumentu držet vyjádření o „trvalé“ americké přítomnosti, řekl. „Nechceme být zaškatulkovaní,“ řekl.

Američtí a polští představitelé také jednají o tom, kdo zaplatí náklady na výstavbu a působení vojsk, přičemž polští představitelé se zdráhají převzít většinu nákladů na personální zajištění amerických jednotek. Duda v září Američanům nabídl více než dvě miliardy dolarů (asi 46 miliard korun).

Náměstek polského ministra obrany počátkem tohoto měsíce jednal v Pentagonu, a to i o konečné velikosti americké přítomnosti a kdo by ji zaplatil.


Ruský paradox: stát vyvinul moderní zbraně, armáda na ně ale nemá


„Z americké strany máme záruky, že jednání povedou k posílení (obranyschopnosti země),“ sdělilo polské ministerstvo obrany.

Úsilí zajistit si ochranu USA, a to i v kontextu bilaterálních vztahů mimo rámec NATO, je klíčovou součástí polské strategie odstrašení Ruska.

BRAND24

Polské ozbrojené síly, které vláda již dlouho slibuje modernizovat, trpí nedostatečnými investicemi v průběhu uplynulých desítek let a asi dvě třetiny jejich výzbroje pochází ještě ze sovětských dob.

Čtěte také:

Sním o zdi. Trump je jako Luther King, tvrdí viceprezident Pence

Majstrštyky a fiaska Donalda Trumpa. Jaké jsou jeho nejlepší a nejhorší nápady?

Válka barev. Němci kvůli 53miliardovému českému tendru přestříkali své bojové vozidlo

Co tím myslíte? Zájemci o 53miliardový tendr zavalili obranu desítkami dotazů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).