Menu Zavřít

ÚOHS snížil pokutu za tendr na leteckou záchranku na Olomoucku na 1,25 milionu

5. 6. 2017
Autor: Jitka Erbenová, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj snížil o více než polovinu pokutu ministerstvu zdravotnictví za chyby v tendru na leteckou záchrannou službu v Olomouckém kraji. Nově má ministerstvo zaplatit 1,25 milionu korun. Původní pokuta byla 3,75 milionu korun. Podle Rafaje byla příliš vysoká.

Tendr na zajišťování letecké záchranné služby ze stanoviště v Olomouci vyhrála slovenská firma Air-Transport Europe (ATE), se kterou ministerstvo uzavřelo smlouvu. Antimonopolní úřad nezakázal ministerstvu v zakázce pokračovat, firma ATE tedy může službu dál zajišťovat.

Podle úřadu se ministerstvo provinilo tím, že v zadávací dokumentaci požadovalo, aby provozovatelé u vrtulníků prokázali plnou certifikaci v kategorii A. Doklady k vrtulníku, se kterým ATE létá a které firma předložila, ale podle ÚOHS plnou certifikaci v kategorii A neprokazují. „Vybraný uchazeč tudíž požadovanou kvalifikaci v zadávacím řízení neprokázal, přičemž uvedený postup podstatně ovlivnil výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl v rozhodnutí už dříve antimonopolní úřad, podle kterého nebyla soutěž férová.


Leteckou záchranku na Ústecku bude dále zajišťovat DSA. Čtěte více

Letecká záchranná služba DSA


Rafaj nyní potvrdil verdikt svých podřízených ve většině hlavních bodů, změnil pouze výši pokuty. Ta se vždy odvíjí od ceny zakázky. „Jsem toho názoru, že nominální pokuta je ve vztahu k běžně ukládaným pokutám příliš vysoká, a to jak v její absolutní částce, tak i v procentuálním podílu vztaženým k její maximální hranici,“ uvedl v rozhodnutí Rafaj. Podle něj preventivní i represivní funkci plní i nižší pokuta.

BRAND24

V tendru neuspěla firma DSA, která provozuje leteckou záchrannou službu ze základen v Hradci Králové, Liberci a Ústí nad Labem. Právě DSA na rozpor kolem doložení certifikace vrtulníku opakovaně upozorňovala.

Dále čtěte:

Ministerstvo má kvůli tendru na záchranku zaplatit téměř čtyřmilionovou pokutu

Rekordní pokutu 1,66 miliardy za kartel stavebních firem zrušil soud


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).