Menu Zavřít

Ultimátum pro Rusko. Za opakování výtržností bude vyloučeno z Eura

14. 6. 2016
Autor: čtk

Disciplinární komise UEFA potrestala ruskou fotbalovou reprezentaci podmíněným vyloučením z mistrovství Evropy a pokutou 150 tisíc eur (asi čtyři miliony korun). Důvodem jsou výtržnosti ruských fanoušků po sobotním utkání s Anglií.

Podle ruského ministra sportu Vitalije Mutka je trest přísný, Rusko se však odvolávat nebude. „Trest je to přemrštěný, ale to nemůžeme ovlivnit. Pokuta je obrovská vzhledem k tomu, že ruská asociace je nekomerční organizací. Ale odvolávat se by nemělo smysl,“ řekl Mutko agentuře R-Sport.

Podmínka bude nad ruským týmem viset až do konce jeho působení na turnaji. Každá další podobná výtržnost ruských fanoušků na stadionech bude automaticky znamenat vyloučení národního týmu, jenž ve skupině B bojuje o postup s Anglií, Slovenskem a Walesem.

„Diskvalifikace je odložena do konce turnaje. Využita bude, pokud dojde k dalšímu incidentu podobného ražení. A to přímo na stadionu v jakémkoli zápase ruského týmu,“ uvedla v prohlášení UEFA. Pouliční bitky fanoušků se případné diskvalifikace netýkají, protože UEFA může řešit jen dění na stadionu.

Trenér sborné Leonid Sluckij apeloval na fanoušky, aby se vyvarovali jakýchkoli výtržností. „Potřebujeme vaši podporu. Ale prosím, abyste se soustředili na správnou podporu. Je naprosto nutné, aby se zabránilo jakémukoli riziku, že budeme vyřazeni z turnaje,“ vzkázal Sluckij fanouškům. Podobně už dříve vyzvali anglické fandy trenér Anglie Roy Hodgson a kapitán Wayne Rooney.

Souboj Anglie s Ruskem provázely výtržnosti v přístavu v Marseille už dva dny před zápasem. Na stadionu pak příznivci sborné skandovali rasistická hesla, používali pyrotechniku včetně signální pistole, prali se s pořadateli a napadli sektor anglických fanoušků. Ti museli urychleně opustit stadion. Při střetech bylo zraněno 31 lidí.

BRAND24

Co všechno by fanoušci obětovali kvůli úspěchu na Euru?

Jedno procento z platu za titul mistrů Evropy? Češi říkají jasné ne

 Česká fotbalová reprezentace

UEFA při posuzování případu zohlednila i to, že Rusko bylo kvůli fanouškům trestáno už na minulém evropském šampionátu. Svaz tehdy dostal pokutu po každém zápase na ME, v součtu musel zaplatit 215.000 eur (tehdy přes 5,5 milionu korun). Mimo jiné za rasistické pokřiky na českého reprezentanta Theodora Gebre Selassieho. Rusko pak muselo rovněž sehrát tři domácí kvalifikační zápasy bez diváků.

Výtržnosti ruských fanoušků jsou pro UEFA a FIFA o to nepříjemnější, že za dva roky se bude v Rusku konat mistrovství světa.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).