Menu Zavřít

Ukrajinci volí prezidenta, na výběr mají 39 kandidátů

31. 3. 2019
Autor: čtk

Ukrajinci si dnes volí prezidenta, k volebním urnám může zamířit až 30 milionů oprávněných voličů. O úřad nové hlavy státu se uchází rekordních 39 kandidátů. Podle odhadů ale nejspíš žádný z nich nezíská nadpoloviční většinu potřebnou k vítězství a rozhodovat bude až druhé kolo naplánované za tři týdny.

Do dvou hodin odpoledne odevzdalo hlas 45 procent voličů, mezi nimiž byli také favorité volebního klání - někdejší premiérka Julija Tymošenková, stávající prezident Petro Porošenko i bavič Volodymyr Zelenskyj, který v předvolebních průzkumech obsazoval první příčky.

„Hlasoval jsem pro Ukrajinu, stejně jako celá moje rodina, a jak jsem přesvědčen, stejně jako většina Ukrajinců. Ukrajina bude i nadále mířit ke členství v EU a NATO a bude pokračovat v reformách, které jsou pro zemi nezbytné,“ napsal Porošenko na svém twitteru. V jednom z kyjevských okrsků, kde prezident volil, novinářům řekl, že od hlasování očekává „vítězství Ukrajiny i své“.

Tymošenková ve volební místnosti prohlásila, že hlasuje pro změny, „na které všichni čekají“.

Naději na změnu a „život v nové zemi“ vyjádřil i Zelenskyj. Herec, scenárista a moderátor bez větších politických zkušeností v dnešním rozhovoru pro list Ukrajinska pravda řekl, že pokud v boji o prezidentský post neuspěje, soustředí se na parlamentní volby, které se budou na Ukrajině konat letos na podzim. „Práce bude dost, budeme se chystat k parlamentním jatkám,“ řekl Zelenskyj.


O volbách na Ukrajině čtěte více:

Forrest Ihorovič Gumpenko. V ukrajinských volbách jde výhradně o peníze

 Volodymyr Zelenskij 31. ledna oznámil, že bude kandidovat na prezidenta


Podle hlášení z Donbasu je na územích kontrolovaných ukrajinskou armádou klid a volby probíhají bez incidentů. Volební účast je ale nižší, než na zbytku ukrajinského území. Hlasování se nekoná na Ruskem anektovaném Krymu, kde tamní úřady považují ukrajinské volby za záležitost „cizího státu“.

Velký zájem je o ukrajinské volby v zahraničí. Podle Ukrajinské pravdy se fronty tvoří hlavně v pobaltských republikách a v Polsku, kde mohou Ukrajinci hlasovat na čtyřech místech. Podle ukrajinského novináře Ihora Isajeva žijícího v Polsku zřejmě většina jeho krajanů odevzdá hlas Porošenkovi.


Podivný azovský incident. Konflikt hraje do karet Putinovi i Porošenkovi

 Ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský protějšek Petro Porošenko


V Česku mají Ukrajinci možnost volit v Praze a v Brně. V Praze byl zájem velký a tvořily se řady. I v Brně bude podle člena volební komise Mychajla Petečela volební účast zřejmě vyšší než při minulých prezidentských volbách v roce 2014.

Volby doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Podle agentury Unian v ulicích větších měst, na nádražích a letištích hlídkují početné policejní oddíly, nasazena byla i těžká technika a bezpilotní aparáty. Zvýšená bezpečnostní opatření platí i na zahraničních konzulátech, oznámilo dnes ministerstvo vnitra.

BRAND24

Na volby dohlíží téměř 2400 zahraničních pozorovatelů ze 17 zemí a z několika mezinárodních organizací. Ruští pozorovatelé na Ukrajinu nesmějí, Kyjev je odmítl vpustit s tím, že jde o občany ze země agresora.

Dále čtěte:

Miliardáři v čele znesvářených států: Porošenko je bohatší než Putin, ale pouze oficiálně

Zvětralé šampaňské na Krymu. Podnikání na staronově ruském poloostrově je rok od roku obtížnější

Cvičiště Ukrajina. Země slouží Rusům jako testovací polygon pro kyberválku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).