Menu Zavřít

Učitelé dostanou přidáno šest procent, rozhodla vláda

22. 6. 2016
Autor: čtk

Vláda se shodla na navýšení peněz na platy učitelů o osm procent, platové tarify by měly stoupnout o šest procent. Oznámil to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Peníze na platy dalších státních zaměstnanců se podle Sobotky zvýší o pět procent, přičemž v tarifech se zvýšení projeví o čtyři procenta.

„Když roste ekonomika, musí se to projevit i v životní úrovni lidí a kvalitě veřejných služeb. Nejvíce dostanou učitelé, školství je prioritou vlády,“ uvedl Sobotka.

Vláda se vrátila k návrhu rozpočtu na příští rok, který připravuje ministr financí Andrej Babiš (ANO) se schodkem 60 miliard korun. Prioritami rozpočtu mají být zdravotnictví, učitelé a věda.

BRAND24

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) minulý týden uvedla, že v novém návrhu státního rozpočtu, který ministerstvo financí předložilo na jednání koaliční rady, je pro školství ve srovnání s původním návrhem sedm miliard korun navíc. Na středečním jednání ale chtěla Valachová předložit i návrh na desetiprocentní navýšení, které požadují školské odbory. Vedle toho také požadovala, aby se vláda vyjádřila ke strategii do dalších let. Učitelům by mohla zajistit perspektivu dalšího růstu výdělků.

Debaty o rozpočtu budou pokračovat i během léta. Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září.

Přečtěte si, jak rostou mzdy v Česku

Průměrná mzda vzrostla na 26 500 korun, více u mužů

Ilustrační foto
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).