Menu Zavřít

Uber stahuje autonomní vozy ze San Franciska. Kvůli regulaci

22. 12. 2016
Autor: čtk

Americký provozovatel alternativní osobní přepravy Uber Technologies stáhl svá auta bez řidiče z ulic v San Francisku. Zastavil tak program přepravy takzvanými autonomními auty, který spustil před týdnem, kvůli sporu s regulátorem.

Kalifornský úřad pro motorová vozidla ve středu oznámil, že zrušil registraci 16 samořídícím vozům firmy Uber, protože neměly řádné povolení. Za poslední týden úřad požadoval, aby Uber zastavil svůj program a splnil předpisy, které vyžadují speciální povolení k testování samořídících vozů na veřejných komunikací. Uber tvrdil, že nemusí mít povolení, protože jeho vozy vyžadují trvalé sledování provozu osobou v autě.

San Francisco bylo druhým testovacím místem pro autonomní vozy Uberu. Poprvé představila firma samořídící vozy v září v Pittsburghu.


Přečtěte si, jak je na tom Uber ekonomicky:

Uberu vzrostly příjmy, přesto vykázal ztrátu přes 57 miliard

Uber (ilustrační foto)

Kalifornie definuje autonomní vozy jako ty, které jsou schopné jezdit bez aktivní fyzické kontroly nebo monitorování člověkem. Uber tvrdil, že zákon se nevztahuje na jeho vozy, které nemohou být v autonomním režimu neustále. Na předních sedadlech sedí řidič a technik, kteří přebírají často kontrolu při složitých dopravních situacích, například v oblastech, kde se pracuje na silnici nebo u přechodů pro chodce.

Získání povolení je všeobecně považováno za opatření veřejné bezpečnosti, protože nařízení rovněž vyžaduje, aby firmy poskytovaly úřadu pro motorová vozidla zprávy o nehodách. Uber si stěžoval, že jeho domovský stát dává přednost složitým pravidlům před technologickými inovacemi.

BRAND24

Zatím není jasné, zda Uber požádá o povolení, nebo jednoduše přesune své samořídící vozy do jiného státu.


Výnosy sdílené ekonomiky do roku 2020 stoupnou na půl bilionu korun. Přečtěte si o tom:

Výnosy sdílené ekonomiky stoupnou do roku 2020 na půl bilionu korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).