Menu Zavřít

Turecko zakázalo německým poslancům návštěvu další vojenské základny

14. 7. 2017
Autor: ČTK

Turecké úřady nevydaly skupině německých poslanců povolení k návštěvě vojenské základny u města Konya, na níž slouží vojáci z Německa. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž jde o další krok k eskalaci napjatých vzájemných vztahů mezi oběma členy NATO. Kvůli zamítnutým návštěvám na jiné základně Incirlik rozhodlo v červnu Německo o přemístění svých tamních vojáků do Jordánska.

Němečtí poslanci chtěli navštívit příslušníky armády sloužící na letecké základně u Konye. Bundeswehr je pod kontrolou parlamentu a Berlín se snaží poslancům zajistit pravidelné inspekce na základnách po světě. Vojáci rozmístění po spojeneckém Turecku jsou součástí sil bojujících proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

„Vláda, zvláště kancléřka Angela Merkelová, nyní musí podniknout všechny nutné kroky k tomu, aby poslanci mohli brzy navštívit vojáky v Konye,“ prohlásil dnes mluvčí koaličních sociálních demokratů Rainer Arnold.


Proč němečtí Turci milují Erdogana? Čtěte více

 Tluče Turek Turka - ilustrace


Není jasné, čím Ankara zdůvodnila rozhodnutí nevpustit německé politiky na základnu. V případě červnového zamítnutí návštěvy základny Incirlik Turecko uvedlo, že „vnitřní politická situace“ v zemi podobné cesty neumožňuje. Berlín poté rozhodl o přemístění přibližně 260 vojáků nasazených proti IS do Jordánska.

BRAND24

Dříve korektní vztahy mezi Německem a Tureckem se v posledním roce prudce zhoršily. Přispěl k tomu mimo jiné tvrdý postup Ankary vůči skutečným i domnělým odpůrcům po loňském pokusu části armády o státní převrat, stejně jako německá kritika tohoto postupu. Další diplomatická roztržka vypukla poté, co německá města zakázala tureckým vládním politikům agitovat před dubnovým referendem o změnách ústavy na německém území. Turečtí politici včetně prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pak opakovaně německé praktiky přirovnali k těm nacistickým.

Dále čtěte:

Napětí na Kypru roste. Erdogan vyhrožuje kvůli energetickým zásobám

Erdogan: Německo páchá sebevraždu, když mi brání promluvit

Požadovat od Turecka, aby zrušilo základnu v Kataru je neúcta, tvrdí Erdogan


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).