Menu Zavřít

Turecko: Patologové u obětí chemického útoku v Sýrii potvrdili sarin

11. 4. 2017
Autor: profimedia

Testy provedené na obětech chemického útoku v Sýrii prokázaly, že byly zasaženy nervovým plynem sarinem. Oznámil to dnes turecký ministr zdravotnictví Recep Akdag.

Útok se před týdnem stal v syrské provincii Idlib, která je na hranici s Tureckem. Několik desítek přiotrávených lidí bylo převezeno k lékařskému ošetření do Turecka. Turečtí patologové také provedli pitvu u třech mrtvých obětí.


Fakta o sarinu: smrtící nervový plyn, který zabíjí během minut

 Po chemickém útoku v Sýrii


Akdag řekl, že ve vzorcích krve a moči obětí, které zasáhl plyn, byl zjištěn isopropylmethylfosfonát, což je metabolit sarinu.

Při útoku bylo zasaženo město Chán Šajchún, kde zemřelo přes 80 lidí a kolem čtyř set jich bylo zraněno. Mezi mrtvými oběťmi jsou i tři desítky dětí. Útok se připisuje syrské armádě, která to ale popírá.

BRAND24

O sarinu jako první hovořili už den po útoku pracovníci mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic. Zasažení lidé měli podle nich mimo jiné zúžené zornice, svalové křeče a mimovolné vyprazdňování střev. Oběti také byly cítit po bělících prostředcích, což naznačuje, že byli vystaveni také chloru, podotkla organizace.

O útoku jsme také psali:

OSN: útok v syrském Idlibu byl válečný zločin. Podle Británie důkazy ukazují na Asada


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).