Menu Zavřít

Tuhý trvá na svém: reorganizace policejních útvarů byla správná

18. 8. 2016
Autor: čtk

Policejní prezident Tomáš Tuhý trvá na tom, že reorganizace policejních útvarů byla správná. Řekl to novinářům po dnešním slyšení před sněmovní vyšetřovací komisí, kde strávil zhruba čtyři hodiny. Sněmovní komise také rozhodla o tom, že takzvanou Šlachtovu zprávu nezveřejní.

O obsahu vystoupení před členy komise Tuhý nemluvil. „Předmětem byla nejenom organizační změna ve struktuře policie, ale i další okolnosti,“ uvedl. Otázek bylo podle něj velké množství. „Stále trvám na tom, že změna byla důvodná a i v tuto chvíli mohu konstatovat, že Národní centrála proti organizovanému zločinu již funguje a bez jakýchkoli komplikací,“ dodal.

Tuhý před novináři hovořil i o podezření, podle něhož z telefonu, který dříve používali jeho blízcí, prý unikaly informace o vyšetřování údajně zmanipulovaných IT zakázek. „Toto považuji za absolutní nesmysl. Vylučuji jakoukoli spojitost mé rodiny a mé osoby s případem úniku informací,“ zdůraznil policejní prezident. Řekl taky, že nemá žádný vztah k firmě Tesco SW a s lidmi kolem ní nikdy nekomunikoval.

„Pocit, že by to neuměl vysvětlit, nemám.Odpověděl naprosto všechny dotazy a ničemu se nevyhýbal,“ řekl k této věci předseda komise Pavel Blažek (ODS).

Z „brutálního“ úniku informací z vyšetřování už dříve Tuhého nařkl bývalý detektiv zaniklého protimafiánského útvaru Jiří Komárek. Vzájemně na sebe podali trestní oznámení.

Blažek podotkl, že Tuhý vnesl do některých věcí ze svého pohledu jasno, jiní vyslýchaní ale vidí záležitosti jinak. „Je to často tvrzení proti tvrzení,“ řekl.

O tom, že nebude zveřejněna takzvaná Šlachtova zpráva, rozhodla komise podle Blažka drtivou většinou. „Důvody jsou ryze formálně právní, nikoli politické,“ poznamenal Blažek. Podle Tuhého jde i o informace, které se mohou týkat taky živých případů. „V tomto případě si myslím, že není možné vůbec tuto zprávu zveřejňovat,“ dodal.


O vyšetřování ohledně reorganizace čtěte více:

Komise vyslechla kritika policejní reformy Komárka. Nestihl říci vše

BRAND24

Šlachta bude u celníků náměstkem pro pátrání

Komisi k policejní reformě povede exministr Blažek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).