Menu Zavřít

Trumpovi se Severní Koreou „došla trpělivost“. Co podnikne, ale neprozradil

30. 6. 2017
Autor: čtk

Severokorejská hrozba vyžaduje rozhodnou reakci, čas trpělivosti s jadernými a raketovými testy KLDR již skončil. Během dnešní schůzky se svým jihokorejským protějškem Mun Če-inem to prohlásil americký prezident Donald Trump. Spojené státy podle něj chystají spolu se svými spojenci řadu diplomatických, bezpečnostních a ekonomických opatření.

„S Jižní Koreou a Japonskem, stejně jako s partnery po celém světě, úzce spolupracujeme na řadě diplomatických, bezpečnostních a ekonomických opatření, abychom naše spojence a naše občany ochránili před tou hrozbou známou jako Severní Korea,“ řekl Trump.

Vztahy Washingtonu a Pchjongjangu, které jsou napjaté kvůli rostoucímu počtu zkoušek balistických raket z posledních měsíců, ještě více vyhrotila smrt studenta Otto Warmbiera. Ten byl do USA začátkem června převezen ze severokorejského vězení v kómatu. Trump prohlásil, že „celý svět byl svědkem“ toho, co severokorejský režim s Warmbierem provedl.


O zkoušce čtěte více:

KLDR otestovala balistickou raketu. USA vyzývají k zesílení sankcí

balistická střela (ilustrační foto)


Trump dříve prohlásil, že by se nebránil schůzce se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Po studentově smrti však Bílý dům oznámil, že osobní jednání obou vůdců teď není pravděpodobné.

O chystaných krocích proti KLDR se Trump podrobněji nevyjádřil.

Jihokorejský prezident po jednání s šéfem Bílého domu prohlásil, že „severokorejské provokace se dočkají rázné reakce“. Soul podle něj chystá zvýšení své obranné kapacity a reformu armády, aby byl schopen efektivnější obrany před severním sousedem.

BRAND24

Liberál Mun - na rozdíl od své konzervativní předchůdkyně v úřadě, sesazené prezidentky Pak Kun-hje - nemá příliš vstřícný přístup k americkému systému protiraketové obrany THAAD, jehož část byla před jeho letošním nástupem v Koreji instalována. Nový prezident začátkem června nařídil zmrazit zprovoznění zbývajících částí štítu, dokud se nevyhodnotí jeho dopad na životní prostředí. Měnit dohodu s USA v této věci však Mun nehodlá.

Přečtěte si, koho si Kim pouští k tělu:

Kimova raketová parta. Kdo jsou ti, jimž vůdce KLDR skáče do náruče?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).