Menu Zavřít

Trumpovi pomáhá impeachment. Jeho štáb mobilizuje voliče, vybral rekordní částku

4. 1. 2020
Autor: čtk

Ústavní žaloba na prezidenta USA Donalda Trumpa, kterou v prosinci schválil Kongres, přináší hlavě státu i užitek. Trumpova volební kampaň vybrala v posledním čtvrtletí minulého roku 46 milionů dolarů, dosud nejvíce. Je za tím hlavně mobilizace voličů, kteří v Trumpovi vidí oběť.

Trumpova kampaň na znovuzvolení do Bílého domu vybrala v posledních třech měsících loňského roku 46 milionů dolarů, do čehož ještě není započítána částka vybraná Republikánskou stranou. Na Trumpově volebním účtu je téměř 103 milionů dolarů.

Členové Trumpova volebního týmu přiznávají, že k vybrání rekordní částky přispěla ústavní žaloba na hlavu státu, kterou se snaží prosadit Demokratická strana. Díky tomu se podařilo mobilizovat republikánské voliče, kteří kampani přispěli také například nákupem triček či jiných suvenýrů s hesly na Trumpovu podporu. Z Trumpa se v jejích očích stala oběť, kterou chtějí Demokraté za každou cenu zničit. Přesně před tímto varovali někteří Trumpovi kritici, kteří se současného šéfa Bílého domu chtějí zbavit až ve volbách a neschvalují impeachment s tím, že může mít pro Demokratickou stranu kontraproduktivní účinky.

Ústavní žalobu na Trumpa schválila Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu hlasy demokratických poslanců v polovině prosince. Trump podle demokratů zneužil svůj úřad, když se snažil přinutit ukrajinskou vládu, aby mu dodala kompromitující informace na největšího favorita demokratických primárek Joea Bidena. Vyšetřování aféry pak prezident podle žaloby mařil, když zakázal několika svým spolupracovníkům svědčit v Kongresu.


Přečtěte si profily dalších kandidátů:

Elizabeth Warrenová: zastánkyně minorit a falešná indiánka

Michael Bloomberg: další miliardář v Bílém domě?

Tulsi Gabbardová: kontroverzní liberálka a veteránka z války v Iráku

Amy Klobucharová: pragmatička se slovinskými kořeny


„Demokraté a média vyvolali falešné impeachmentové šílenství a prezidentova kampaň se díky tomu jen zvětšila a zesílila. V současném cyklu šlo o náš nejlepší kvartál,“ pochlubil se manažer Trumpova volebního týmu Brad Parscale.

Trump ve vybrané částce od dárců výrazně předčil všechny své potenciální soupeře z Demokratické strany, kteří se ale také činili a vybrali více, než v předchozích obdobích. Bernie Sanders navzdory prodělanému infarktu přesvědčil své potenciální voliče o své schopnosti vládnout a v posledním čtvrtletí od nich dostal 34,5 milionu dolarů. Nejmladší uchazeč o prezidentský úřad Pete Buttigieg vybral 24,7 milionu dolarů. Až za nimi skončili největší favorit Joe Biden s 22,7 milionu dolarů.

Primárky Demokratické strany začínají 3. února v Iowě. Ať už se jejich vítězem stane kdokoliv, bude mít za Trumpem velký finanční deficit. Republikánská strana podle webu Politico disponuje oproti Demokratům přibližně sedminásobkem prostředků. Sám Trump navíc chystá velké fundraisingové akce. Jednu z nich pořádá například v polovině ledna ve svém klubu Mar-a-Lago, kde od každého pozvaného páru požaduje 250 tisíc dolarů.

Dále čtěte:

Trump si chce ekonomicky podmanit Evropu, míní šéf německé SPD

Klinč newyorských starostů: Bloombergova kandidatura rozlítila de Blasia

Bloombergovi pomáhali v kampani vězni. Kandidát na prezidenta ukončil s call centrem spolupráci

BRAND24

Trumpův muž Giuliani zesiluje tlak na Ukrajinu. Vydal se do Kyjeva pro nové informace

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).