Menu Zavřít

Trumpova vláda zakázala financovat potratová vyšetření

23. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa omezila federální financování klinik, které provádějí předpotratová vyšetření žen a vydávají doporučení do jiných zdravotnických zařízení. Nařízení, které je dalším krokem prezidenta Donalda Trumpa usilujícího o co největší omezení potratů, se podle amerických médií týká federálního programu zdravotní péče využívaného zhruba čtyřmi miliony Američanů.

Kliniky provozované neziskovou společností Planned Parenthood označují nové pravidlo za neetické a některé americké státy se proti němu chtějí bránit u soudů.

Americké ministerstvo zdravotnictví vydalo nařízení „zakazující vydávat potratová doporučení jako součást plánovaného rodičovství“. Kliniky, které využívají federální program Title X nebudou moci služby spojené s interrupcemi poskytovat, jinak o státní peníze přijdou. Přímé vykonávání potratů jim podle agentury Reuters již dříve zakázal zákon.

Konzervativní organizace novou aktivitu Trumpova úřadu ocenily. Podle předsedkyně jedné z protipotratových aktivistických skupin Marjorie Dannenfelserové je to „rozhodný krok, který zbaví daňové poplatníky zátěže velkého potratového průmyslu vedeného organizací Planned Parenthood“.

Tato společnost poskytuje zdravotní péči více než 40 procentům lidí využívajících zmíněný federální program a ročně v jeho rámci dostává až 60 milionů dolarů (1,35 miliardy korun).

„Toto nařízení je v rozporu s přísahou, v níž jsem slibovala sloužit pacientům a pomoci jim rozhodovat se v nejlepším zájmu jejich zdraví,“ uvedla v prohlášení šéfka společnosti Leana Wenová.

BRAND24

Prokuratury států New York a Kalifornie začaly chystat proti nařízení právní kroky. Newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová označila pravidla za „nebezpečná a zbytečná“, neboť podle ní „připraví miliony Američanů o zdravotní péči, kterou si zaslouží a potřebují“.

Trump se rozhodně staví na stranu odpůrců potratů a krátce po předloňském složení přísahy například zablokoval federální financování mezinárodních organizací, které vykonávají potraty nebo o nich poskytují informace.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).