Menu Zavřít

Trump zatlačil na Apple. Chce iPhone made in the USA

28. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Donald Trump sice podle mainstreamových médií ve svých nejvíce kontroverzních plánech začal couvat, návratu výroby z levných asijských montoven zpět do USA se ale zřejmě jen tak vzdát nehodlá. Když jen krátce po svém zvolení prezidentem Spojených států obdržel telefonát od výkonného ředitele společnosti Apple Tima Cooka, vycítil příležitost.

„Víš co by pro mne představovalo opravdový úspěch, Time? Kdyby se mi podařilo přimět Apple k tomu, aby postavil jednu nebo hned několik velkých výrobních továren přímo ve Spojených státech,“ sdělil údajně Trump podle serveru Macrumors během rozhovoru s Cookem. Ten se držel zpátky a tak novopečený prezident přitvrdil. „Myslím si, že připravíme pobídky, hodně velké daňové úlevy pro korporace. A zbavíme se regulací, protože ty to znemožňují,“ dodal. V takovém případě by pak podle Trumpa Apple neodolal a postavil v USA jednu velkou či hned několik výrobních závodů.

Ačkoliv se již dříve podle serveru Fortune Cook nechal slyšet, že přesun velkého objemu výroby zpět do USA vzhledem k nedostatku pracovníků s požadovanou kvalifikací nebude možný, o plány z kategorie science-fiction se nutně jednat nemusí.

Apple Chart

Aktuální pohyb akcií Applu v listopadu. Zdroj: ieconomics

Apple údajně již s několika ze svých dodavatelů, jako jsou Foxconn a Pegatron, o dané možnosti mluvil. O návratu výroby populárních telefonů iPhone zpět do USA se v minulosti zmiňoval i senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta za demokraty Bernie Sanders. Motivační může být i Trumpem plánované zavedení 35procentní importní daně na zboží z Číny.


Přečtěte si komentář Miroslava Zámečníka k Trumpově vítězství:

Americké volby: lekce z trumponomiky

BRAND24


Otázkou zůstává, do jaké míry by se potenciální přesun výroby zpět do USA promítl do ceny pro koncového zákazníka. Většina výrobních kapacit Applu je v současnosti soustředěna v asijských zemích. Na americkém území společnost ve své továrně v Texasu hromadně vyrábí jen počítače vyšší cenové kategorie typu Mac Pro.

Výroba v Americe by se podle serveru Phonearena v cenách projevila. Zvýšila by se cena komponentů i práce. A pokud by si Apple nemohl dovolit zvednout cenu kvůli nedostatečné kupní síle zákazníků (v USA jsou produkty Applu prozatím citelně levnější než v Evropě a jejich pořízení představuje masovou záležitost), jeho finální marže by se snížily. Přesun do USA by pro společnost za zvýhodněných daňových podmínek měl i výhody. Apple by do USA mohl převést zisky ze zámoří, k čemuž se prozatím nemá kvůli čtyřicetiprocentnímu zdanění firemních zisků.

Byly volby spravedlivé? Přečtěte si, co o nich říká Donald Trump:

Trump: Miliony lidí ve volbách hlasovaly nelegálně. O podvodech se neinformuje

Donald Trump

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).