Menu Zavřít

Trump: Za mé vlády Írán nezničí Izrael

23. 5. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump dnes na závěr své dvoudenní návštěvy Izraele ujistil židovský stát trvalým přátelstvím USA a řekl, že během jeho cesty na Blízký východ bylo dosaženo "významného pokroku" na cestě k dosažení míru.

Americká vláda bude vždy stát při Izraeli, řekl Trump v projevu v Izraelském muzeu, největší kulturní instituci v zemi, kde jsou mimo jiné uloženy nejstarší biblické rukopisy na světě.

Prezident zvlášť zdůraznil trvalou oddanost americké veřejnosti a vlády vůči židovskému státu. Opakovaně zároveň vyzýval k ukončení sektářského násilí a ke smíru židů, křesťanů a muslimů.

Americký prezident znovu obvinil Írán ze snahy židovský stát zničit. Nestane se to prý „nikdy za Donalda Trumpa, to mi věřte“. USA jsou pevně odhodlány zabránit Íránu, aby získal jaderné zbraně, řekl prezident USA v emocionálním projevu.


V Íránu se konaly prezidentské volby. Čtěte více:

Vítězství již v prvním kole. Íránský prezident Rúhání obhájil mandát

Íránský prezident Hasan Rúhání


Trump bez podrobnějšího vysvětlení oznámil, že během jeho nynější cesty na Blízký východ bylo dosaženo významného pokroku. „Jsem osobně připraven pomoci k uzavření mírové smlouvy mezi Izraelci a Palestinci,“ konstatoval.

O mír podle Trumpa usiluje jak šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás, tak izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dosažení míru ale nebude jednoduché, bude zapotřebí odhodlat se k „těžkým rozhodnutím“, upozornil šéf Bílého domu.

BRAND24

Izraelský premiér ocenil, že Trump jako první prezident USA zařadil Izrael do harmonogramu své první zahraniční cesty. „Izrael nikdy neměl a nemá ani dnes lepšího přítele než USA,“ řekl Netanjahu. Spojenectví je důležitější než kdykoli dřív, společně dokážeme nají spravedlivý mír pro Izraelce i Palestince, konstatoval.

Přečtěte si také:

Výnosná Trumpova návštěva. Saúdské a americké firmy uzavřely dohody za stovky miliard

Trump na arabském summitu zkritizoval Írán

Trump prý řekl Rusům, že vyhazovem šílence Comeyho uvolnil tlaky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).