Menu Zavřít

Trump ve vedení. V novém průzkumu předstihl Clintonovou

1. 11. 2016
Autor: ČTK

Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump o jeden procentní bod vede nad svou demokratickou sokyní Hillary Clintonovou. Vyplývá to z aktuálního průzkumu televize ABC News a listu The Washington Times.

Naposledy byl Trump v čele této sondáže v květnu, kdy měl náskok dvou procentních bodů. Průzkum k nynějšímu výsledku upozorňuje, že rozdíl mezi kandidáty je natolik těsný, že je v rámci statistické chyby.

V sondáži 46 procent oslovených pravděpodobných voličů prohlásilo, že dají hlas Trumpovi, 45 procent respondentů podpořilo Clintonovou. Při stejných průzkumech provedených k 28. a 29. říjnu byl procentní výsledek stejný, ale ve prospěch někdejší první dámy, v sondáži ze 27. října vedla Clintonová se 47 procenty o dva procentní body. Průzkum, který byl zveřejněn dnes, vychází ze stavu veřejného mínění k 30. říjnu.

Anketu ABC News/The Washington Times dlouhodobě vedla Clintonová. Trump ji naposledy dokázal porazit v květnu, kdy již měl republikánskou nominaci prakticky jistou, zatímco Clintonová stále čelila stranické konkurenci v podobě Bernieho Sanderse, který se odmítal vzdát.

BRAND24

Trump má nad Clintonovou také náskok v počtu skalních příznivců, a to o osm procentních bodů. V anketě mezi Trumpovými voliči 53 procent z nich prohlásilo, že jsou svou volbou velmi nadšení. O Clintonové takto hovořilo 45 procent oslovených voličů demokratky. Trump nad Clintonovou v podílu nadšených voličů s výjimkou konce října dlouhodobě vede.

Průzkum vedle statistické odchylky upozornil i na to, že nynější výsledek není možné brát jako očekávanou předpověď skutečného výsledku. Jako příklad zmínil srovnatelnou sondáž z roku 2012, kdy republikán Mitt Romney vedl nad nyní dosluhujícím demokratickým prezidentem Barackem Obamou o jeden procentní bod, nakonec ale prohrál. Podobná situace nastala i v roce 2004, kdy průzkum veřejného mínění týden před volbami o jeden procentní bod upřednostnil demokratického kandidáta Johna Kerryho, zvítězil však republikán George Bush mladší.

Čtěte dále:

Jak se Trump vyhnul placení daní? Nelegální kličkou

Zvolení Trumpa může otřást finančními trhy podobně jako brexit

Komentátor Financial Times Martin Wolf: Nástup Trumpa se neobejde bez násilí

 protesty proti Donaldu Trumpovi

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).