Menu Zavřít

Trump: Těším se na další schůzku s Putinem

19. 7. 2018
Autor: čtk

Prezident Spojených států Donald Trump dnes uvedl, že se již těší na další schůzku s ruským kolegou Vladimirem Putinem, aby mohli začít uskutečňovat to, o čem na pondělním summitu v Helsinkách debatovali. Žádný termín nové vrcholné schůzky Trump nezmínil, zopakoval ale, že setkání ve finské metropoli bylo velkým úspěchem.

„Těším se na druhou schůzku, abychom mohli začít uskutečňovat některé z mnoha věcí, o kterých jsme diskutovali, včetně tažení proti terorismu, bezpečnosti pro Izrael, jaderného odzbrojení, kybernetických útoků, obchodu, Ukrajiny, míru na Blízkém východě, Severní Koreje a dalšího,“ uvedl americký prezident. Dodal, že na všechny problémy existují odpovědi, ačkoli některé mohou být snadné, jiné zase obtížné.

Trump ihned po jednání s Putinem označil první společný summit za mimořádný úspěch. To zopakoval i dnes. Američtí zákonodárci z řad demokratů, ale i Trumpových republikánů nicméně neskrývali rozčarování z toho, že prezident se podle nich například v otázce ruské role v amerických volbách nedokázal šéfovi Kremlu postavit. Bílý dům musel následně vysvětlovat, že Trump se v kritizovaném prohlášení přeřekl, když uvedl, že nevidí důvod, proč by Moskva do voleb v roce 2016 zasahovala. Ve skutečnosti podle Bílého domu chtěl říct, že Rusko důvod mělo.

O tom, že Rusko se vměšovalo do prezidentských voleb v USA před dvěma lety a že se nadále snaží ovlivňovat dění ve Spojených státech, jsou americké tajné služby přesvědčené.

Přečtěte si:

BRAND24

Trump otevřeně chválí autoritářské vůdce, varují americká média

 Americký prezident Donald Trump

Dále čtěte:

Trump obrací, Rusko se podle něj do voleb vměšovalo. Před Putinem se prý přeřekl

Trump a Putin jednali mezi čtyřma očima. Úspěšné a užitečné, liboval si ruský prezident

Trump nechápe: Máme chránit evropské země před Ruskem, jemuž posílají miliardy za plyn?

Evropští členové NATO odmítají Trumpovo peskování

Trump je pro nás partnerem, nikoli soupeřem, zní z Moskvy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).