Menu Zavřít

Trump se sejde s Putinem. USA a Rusko dohodly summit

27. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Rusko a Spojené státy se dohodly na uspořádání schůzky svých prezidentů Vladimira Putina a Donalda Trumpa. Oznámil to Putinův poradce Jurij Ušakov, podle něhož podrobnosti oznámí ve čtvrtek ve svých prohlášeních Kreml a Bílý dům. Trump však již dnes naznačil, že summit by se mohl odehrát v Helsinkách po červencovém vrcholném zasedání Severoatlantické aliance.

Ušakov informoval o výsledcích dnešního jednání Putina s Trumpovým poradcem pro národní bezpečnost Johnem Boltonem v Moskvě. V této souvislosti podle agentury TASS představitel Kremlu poznamenal, že schůzka přinesla to, s čím obě strany také počítaly.

Pokud jde o chystanou schůzku prezidentů, Ušakov řekl, že byla vybrána třetí země, ale která, neupřesnil. Setkání, jak poznamenal, „nepochybně několik hodin zabere“. Kromě rozhovoru samotných prezidentů „tváří v tvář“ se počítá i s pracovní snídaní a se společnou tiskovou konferencí.

Americký prezident dnes novinářům bez uvedení konkrétního termínu řekl, že by se s Putinem mohl setkat po skončení bruselského aliančního summitu, který bude 11. a 12. července. Bezprostředně na něj 13. července naváže Trumpova návštěva Británie. Trump dodal, že se šéfem Kremlu bude hovořit například o konfliktu v Sýrii či o situaci na Ukrajině.

Rakouský list Kronen Zeitung s odvoláním na své zdroje před Trumpovým vyjádřením napsal, že by se prezidenti mohli sejít 15. července ve Vídni.


Žert, nebo schválení anexe? Trump prý přiznal Krym Rusku

 Americký prezident Donald Trump


Putin a Trump se podle vyjádření Ušakova mohou také dohodnout na společném prohlášení, které zahrne aktivity Ruska a Spojených států při zajišťování mezinárodní bezpečnosti.

Ušakov rovněž uvedl, že podrobnosti k rusko-americkému summitu by měl ještě dnes osobně projednat s Boltonem. Putinův poradce mimo jiné také dodal, že v rámci příprav této události se mohou sejít i ministři zahraničí obou zemí Sergej Lavrov a Mike Pompeo.

Pokud jde o dnešní setkání Putina s Boltonem, poradce šéfa Kremlu podle agentury TASS uvedl, že se hovořilo i o strategické stabilitě ve světě, o kontrole jaderných zbraní a obecně o odzbrojovací problematice. Mezi dalšími tématy byla regionální tématika s důrazem na Sýrii, „vnitroukrajinská“ krize, Severní Korea a situace v souvislosti s rozhodnutím USA odstoupit od jaderné dohody s Íránem.

Naopak se prý nehovořilo o amerických sankcích vůči Rusku ani o obnovení činnosti diplomatických zastoupení obou stran a o početním stavu jejich pracovníků.

BRAND24

Ušakov mimo jiné připomněl Putinova slova na začátku rozhovoru s Boltonem o připravenosti Ruska podělit se o zkušenosti s pořádáním nynějšího mistrovství světa ve fotbale. Ruský prezident to řekl v souvislosti s tím, že Spojeným státům bylo společně s Mexikem a Kanadou svěřeno pořádání světového šampionátu v roce 2026.

Přečtěte si také:

Ruská stavba století: Krymský most otevřel Putin v kamionu

Rusko se snaží ukázat jako životaschopnější než Západ, míní generál Pavel

Komentář: Carstvuj na strach vragam, Vladimir Vladmirovič!

Trump otevřeně chválí autoritářské vůdce, varují americká média


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).