Menu Zavřít

Trump se rozhodl schválit nové protiruské sankce

1. 8. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump se rozhodl schválit protiruské sankce, které minulý týden výraznou většinou hlasů přijaly obě komory amerického Kongresu. Na tiskové konferenci v Tbilisi to prohlásil americký viceprezident Mike Pence. Washington je podle něj připraven sankce odvolat, pokud se Rusko zřekne "destruktivních akcí".

Pence přijel do Tbilisi ujistit gruzínské vedení o tom, že USA podporují snahu Gruzie o posílení demokratických institucí a obnovení územní celistvosti země v konfrontaci s tlakem sousedního Ruska. Prezidentu Giorgi Margvelašvilimu a premiéru Giorgi Kvirikašvilimu předal viceprezident Trumpovo poselství. Šéf Bílého domu v něm podle serveru Gruzia Online potvrzuje podporu gruzínských reforem a zdůrazňuje, že „USA stojí při Gruzii“.

Pence se v jihokavkazské zemi setkal s účastníky vojenského cvičení Noble Partner 2017, které začalo den před jeho příjezdem. Manévrů se účastní jednotky osmi států, mezi nimi i 1600 příslušníků americké armády. Podle gruzínského velení je cílem dvoutýdenního cvičení „integrace s armádami Severoatlantické aliance“.


USA versus Rusko: Probíhá nové „lajnování“ globálního hřiště?

 Setkání prezidentů USA a Ruska


Americký viceprezident se rovněž v Tbilisi sešel se zástupci čtyř gruzínských opozičních stran. Někteří z nich si podle gruzínských médií stěžovali na údajné pronásledování bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho, který byl v Gruzii zbaven státního občanství a obžalován ze zneužití moci. O Penceově reakci odmítli účastníci schůzky hovořit.

Pence v minulých dnech navštívil Pobaltí, kde při jednání s prezidenty Estonska, Lotyšska a Litvy potvrdil věrnost své země pátému článku severoatlantické smlouvy, který garantuje kolektivní alianční pomoc kterémukoli členskému státu v případě napadení. Po odletu z Gruzie svou cestu východní Evropou ukončí v Černé hoře.

BRAND24

Penceovu návštěvu komentoval kremelský mluvčí Dmitrij Peskov, podle něhož Moskvě nevadí posilování styků USA s ruskými sousedy. Znepokojení ale prý dává najevo v případě, že se hovoří o přibližování západní vojenské infrastruktury k ruským hranicím.

Rusové na sankce uvalené z určitého důvodu, reagují zatím jen dalšími sankcemi. Přečtěte si o jejich podobě:

Ruské sankce proti USA vstupují v platnost, atmosféra je napjatá


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).