Menu Zavřít

Trump se chce sejít s Putinem. Řešit mají závody ve zbrojení či KLDR

20. 3. 2018
Autor: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump se hodlá v "nepříliš vzdálené budoucnosti" sejít se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Tématy vrcholné schůzky mají být pokračující závody ve zbrojení, vztahy s KLDR či situace v Sýrii a na Ukrajině.

Trump během setkání s novináři prohlásil, že chce s ruským prezidentem hovořit především o závodech ve zbrojení mezi oběma zeměmi, které „se vymykají kontrole“. Telefonát s Putinem označil za „velmi dobrý“.

„Prezidenti se dohodli na rozvoji dalších dvoustranných kontaktů, a to i s ohledem na změny ve vedení ministerstva zahraničí USA,“ uvedla k rozhovoru ruská agentura s odvoláním na informace z Kremlu. Trump nedávno z vedení diplomacie odvolal Rexe Tillersona a nahradil ho dosavadním šéfem špionážní služby CIA Mikem Pompeem. Jmenování musí potvrdit Senát amerického Kongresu.

Prezidenti debatovali o situaci v Sýrii a na Ukrajině, napsala dále agentura. Zdůraznili přitom nezbytnost co nejrychlejšího pokroku při urovnání těchto problémů. Poukázali na snížení napětí na Korejském poloostrově a zdůraznili význam řešení tamní situace mírovými prostředky.


Odpor k Rusku sílí. Bojkotujme fotbalový šampionát, zní z Anglie i Německa

 Putinův šampionát. Ruský prezident si chce fotbalovým mistrovstvím světa udělat reklamu, ve světě sílí hlasy volající po jeho bojkotu.


Trump a Putin „zdůraznili význam koordinace úsilí o omezení závodů ve zbrojení“.

Trumpův mluvčí přitom v pondělí sdělil, že prezident žádnou telefonickou gratulaci neplánuje. Ještě dnes dopoledne kremelský mluvčí Dmitrij Peskov prohlásil, že absenci blahopřání z Washingtonu Kreml nepovažuje za projev nepřátelství.

K Putinovu triumfu ve volbách se již vyjádřila řada západních státníků. Zatímco například německá kancléřka Angela Merkelová ruskému lídrovi blahopřála, francouzský prezident Emmanuel Macron se omezil na přání úspěchu Rusku a Rusům. Z Británie, stejně jako například z pobaltských států, blahopřání nepřišlo.

BRAND24

Trumpův mluvčí v první reakci na volební výsledek v pondělí uvedl, že Bílý dům výsledek očekával a bude se snažit o spolupráci s Ruskem v oblastech, v nichž to bude možné.

Čtěte také:

Komentář: Carstvuj na strach vragam, Vladimir Vladmirovič!

Putinovo Rusko, epizoda čtvrtá

Trumpův věrný, nebo politický partyzán? Pompeo přebírá Tillersonem rozklížený úřad

Sólo pro Jaga. Trump v prvním roce napínal švy americké demokracie


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).