Menu Zavřít

Trump: Sankčí zákon je vadný, jeho části protiústavní

2. 8. 2017
Autor: čtk

Nové protiruské sankce jsou "výrazně vadné", uvedl dnes prezident USA Donald Trump v prvním komentáři k novému balíku sankcí proti Rusku. Sankce podle něj obsahují protiústavní ustanovení, které omezuje autoritu hlavy státu. Trumpovi také vadí, že jisté části sankčního zákona mu ukládají, aby "jistým osobám" zakázal vstup do země.

Prezident už v minulosti dával najevo výhrady vůči ustanovení sankčního zákona, které ho fakticky zbavuje možnosti sankce upravit, pozastavit nebo zrušit bez souhlasu Kongresu. V prohlášení Trump uvedl, že bude přihlížet k mínění Kongresu, ale „naplní ustanovení (sankčního zákona) způsobem slučitelným s ústavní pravomocí“ hlavy státu.

Prezident očekává, že Kongres nebude využívat „tento vadný zákon“ k tomu, aby torpédoval spolupráci s evropskými spojenci při řešení ukrajinského konfliktu, uvedl v prohlášení. Trump tak naznačil, že sankce mohou zúžit prostor pro jednání s Ruskem o řešení globálních problémů.

„Jakkoli podporuji tvrdá opatření, která mají ztrestat a odstrašit agresivní a destabilizující jednání Íránu, Severní Koreje a Ruska, tento zákon je výrazně vadný, protože zasahuje do pravomoci exekutivy vyjednávat,“ uvedl prezident. „Ve spěchu, který schvalování zákona doprovázel, Kongres zařadil několik jasně neústavních ustanovení,“ dodal.


USA versus Rusko: Probíhá nové „lajnování“ globálního hřiště?

 Setkání prezidentů USA a Ruska


Zákon podle Trumpa omezuje pružnost jednání americké vlády. „Ztěžuje Spojeným státům vyjednat dohody dobré pro americký lid a přispívá ke sblížení Číny, Ruska a Severní Koreje,“ uvedl a poznamenal, že zákon přesto podepisuje „ve jménu národní jednoty“.

Prezident měl sice právo zákon vetovat, podle médií by ale sám sebe odsoudil k blamáži. Ve Sněmovně reprezentantů sankce prošly poměrem hlasů 419 ku třem, v Senátu 98 ku dvěma. K přehlasování prezidentského veta přitom podle ústavy stačí dvoutřetinová většina hlasů.

Podle komentáře listu The New York Times se Trump může pokusit řídit se zákonem jinak, než zákonodárci zamýšleli. Stejné obavy má i vůdkyně frakce demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová. „Trumpovo prohlášení vyvolává vážné otázky ohledně záměrů vlády respektovat zákon,“ řekla poslankyně. Vyslovila podezření, že Trump bude dál podporovat agresivní chování ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Republikány ovládaný Kongres nesmí dovolit Bílému domu, aby se vykroutil z povinnosti zavést sankce uvalené za drzý útok Ruska na naší demokracii,“ uvedla Pelosiová s odkazem na údajné vměšování Moskvy do amerických voleb.

Rusko reagovat nebude

Rusko bezprostředně reagovalo ústy stálého zástupce v OSN Vasilije Něbenzji. „Pokud se autoři zákona domnívali, že změníme svou politiku, pak se mýlili,“ uvedl ruský diplomat v prohlášení. „Měli lépe vědět, že se nepodvolíme, že nás nezlomí,“ dodal. Sankce nevyhnutelně poškodí vzájemné vztahy, „budeme ale pracovat za existujících podmínek v naději, že se jednoho dne změní,“ řekl Něbenzja.

BRAND24

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov se omezil na konstatování, že Trumpův podpis na situaci nic nemění. Žádná ruská reakce na něj následovat nebude.

Čtěte dále:

Po ruských sankcích se Tillerson nejspíše sejde s Lavrovem

Ruské sankce proti USA vstupují v platnost, atmosféra je napjatá

Trump prý vymyslel synovo vyjádření o schůzce s ruskou právničkou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).