Menu Zavřít

Trump navrhuje konec čtvrtletního zveřejňování firemních výsledků, argumentuje úsporami

18. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump vyzval Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC), aby zvážila možnost, že by veřejně obchodované firmy měly povinnost zveřejňovat výsledky pouze každé pololetí, a nikoli každé čtvrtletí. Trump uvedl, že ho k této výzvě přiměly jeho schůzky s vedoucími představiteli podniků. Firmy by podle Trumpa díky změně získaly větší flexibilitu a ušetřily peníze.

Někteří investoři nicméně upozorňují, že čtvrtletní zveřejňování výsledků je důležité pro investiční rozhodování. Akciový trh by se podle nich mohl stát v důsledku nižší frekvence zveřejňování výsledků méně transparentním a vrtkavějším.

„Pokud snížíte transparentnost, například frekvenci zveřejňování výsledků, pravděpodobně to zvýší nejistotu, která je nepřítelem investorů,“ uvedl Robert Phipps z investiční společnosti Per Sterling Capital Management.

Jiní investoři a někteří firemní šéfové však Trumpův návrh považují za smysluplný, protože by snížil náklady na sestavování výsledků a umožnil managementu soustředit se na dlouhodobější cíle, napsala agentura Reuters.

Někteří odborníci již delší dobu upozorňují, že čtvrtletní zveřejňování výsledků vytváří příliš velký tlak na krátkodobou výkonnost podniků, což může vedoucí pracovníky ve snaze o dosažení čtvrtletních cílů přimět k bezohledným praktikám či dokonce k manipulacím s výsledky.

SEC podle agentury AP o myšlence zrušení požadavku na čtvrtletní zveřejňování výsledků uvažoval již v roce 2016. Předseda komise Jay Clayton dnes v reakci na Trumpovu výzvu uvedl, že SEC „pokračuje ve zkoumání“ požadavků na zveřejňování výsledků i dalších pravidel pro veřejně obchodované společnosti.

BRAND24

Protekcionismus: nic nového pod sluncem

 Překladiště, ilustrační foto

Dále čtěte:

Trump nechápe: Máme chránit evropské země před Ruskem, jemuž posílají miliardy za plyn?

Evropští členové NATO odmítají Trumpovo peskování

Trump je pro nás partnerem, nikoli soupeřem, zní z Moskvy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).