Menu Zavřít

Trump našel náhradu za Mattise. Pentagon povede náměstek Shanahan

23. 12. 2018
Autor: čtk

S příchodem nového roku bude Pentagon jako úřadující šéf řídit dosavadní náměstek ministra obrany Patrick Shanahan. Oznámil to prezident Donald Trump. Shanahan nahradí odcházejícího ministra Jamese Mattise, který post opouští kvůli sporům s prezidentem ohledně odchodu amerických vojáků ze Sýrie.

Trump označil Shanahana za „velmi talentovaného“ člověka. „Za Patrickem je dlouhý seznam úspěchů“ z působení na ministerstvu a ve firmě Boeing, napsal prezident.

Osmašedesátiletý Mattis ve čtvrtek při oznámení svého odchodu řekl, že ve funkci zůstane do konce února, aby zajistil hladké předání úřadu. V únoru se chtěl Mattis ještě zúčastnit ministerské schůzky NATO. Zdroje z prezidentské kanceláře si podle agentury AP nejsou jisty, zda Trump s Mattisem o zkrácení jeho ministerského angažmá osobně hovořil.

Mattis v rezignačním dopisu mimo jiné upozornil na nutnost udržovat spojenectví a projevovat svým partnerům respekt. Oznámení prezidenta Trumpa, že stáhne americké vojáky ze Sýrie s odůvodněním, že tam byla organizace Islámský stát (IS) poražena, bylo podle médií pro ministra tou poslední kapkou.

Předčasný konec Mattisova působení v Pentagonu je podle zdrojů agentury Reuters projevem Trumpovy nelibosti nad ministrovým jednáním. Prezidenta prý rozzlobila pozornost, kterou Mattisův rezignační dopis vyvolal. Šéfa Bílého domu údajně pohoršil i šok a zklamání, které jeho rozhodnutí odejít ze Sýrie vyvolalo v Kongresu.


Výlet do Trumptárie. Evropské spojence děsí Trumpova nevypočítatelnost

 Americký prezident Donald Trump se svým ruským protějškem


Rozhodnutí Bílého domu je tvrdou ranou pro hlavní spojence USA proti IS v Sýrii - arabsko-kurdské milice. Náhlá rezignace šéfa Pentagonu zneklidnila také americké spojence v Evropě a v Asii. Rusko, které v Sýrii bojuje na straně režimu, naopak Trumpův krok uvítalo.

Trump dnes na twitteru oznámil, že o stažení amerických vojsk ze Sýrie telefonicky hovořil s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Rozhovor, prý dlouhý a produktivní, se týkal „pomalého a koordinovaného stažení amerických vojáků z oblasti“.

BRAND24

Čtyřiašedesátiletý Shanahan působil od roku 1986 ve společnosti Boeing ve vysokých manažerských funkcích, v roce 2016 se stal viceprezidentem společnosti. Do funkce náměstka ministra obrany ho Senát schválil loni v červenci.

Patrick Shanahan (64)

- Absolvent prestižního Massachusettského technického institutu, kde vystudoval stojní inženýrství a později získal i titul MBA, strávil většinu své kariéry ve společnosti Boeing, kam nastoupil v polovině 80. let. Do státní správy přešel až loni v červenci, kdy jej Trump jmenoval náměstkem ministra obrany Jamese Mattise, v Pentagonu dostal na starosti realizaci Trumpových plánů na posílení ozbrojených sil.

- Společnost Boeing, ve které Shanahan strávil 32 let své kariéry, je nejen výrobcem civilních letounů, ale také významným producentem zbrojních systémů. Z jejích továren pochází třeba transportní letoun C-17 Globemaster, stíhačky F-15 Eagle nebo F/A-18 Hornet či vrtulníky - ať už bojový AH-64 Apache nebo dopravní CH-47 Chinook. Boeing má také zkušenosti s výrobou radarů, protiletadlových a balistických střel a rovněž s výrobou techniky pro lety do vesmíru.

- Shanahan během svého působení v Boeingu působil jako viceprezident a hlavní manažer výrobního programu pro armádu. Pod sebou měl mimo jiné divizi zaměřenou na protiraketovou obranu, která vyvíjí například lasery schopné ničit nepřátelské střely. Působil také jako šéf pobočky, která se věnuje vrtulníkové technice. Zodpovídal tak za dodávky techniky pro americké ozbrojené síly, včetně konvertoplánu V-22 Osprey, transportního vrtulníků CH-47 Chinook nebo bitevníku AH-64D Apache.

- Velkou roli Patrick Shanahan sehrál před deseti lety při vývoji civilního dopravního letounu Boeing 787 Dreamliner, který se kvůli své pokrokové konstrukci plné kompozitních materiálů potýkal s problémy. Ty se i díky Shanahanovu nasazení podařilo překonat. V divizi dopravních letadel společnosti Boeing působil i jako hlavní manažer vývoje a výroby letounu Boeing 757, předtím získal zkušenosti při výrobě typů 737, 747 nebo 777.

- Shanahanův otec sloužil v armádě během války ve Vietnamu, později působil jako šéf univerzitní police na Washingtonské univerzitě v Seattlu.

Dále čtěte:

USA se stahují ze Sýrie. Boj proti Islámskému státu tím prý ale nekončí

O krok blíže k vesmírným silám. Trump nařídil vytvořit nové armádní velitelství

Svět podle Trumpa: americký prezident nesnáší závazky a nerad se dvoří

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).