Menu Zavřít

Trump napadal firmy, do nichž investoval

19. 5. 2016
Autor: ČTK

Miliardář Donald Trump, který je žhavým kandidátem na republikánskou nominaci do prezidentských voleb v USA, napadal firmy, které přesouvají výrobu z USA do jiných zemí. Jeho vlastní tvrdé útoky mu však nebránily v tom, aby inkasoval zisky z investic do cenných papírů těchto společností.

Trump tak kritizoval firmy United Technologies, Ford Motor a Mondelez během amerických primárek, přičemž od ledna 2015 vyinkasoval úroky z dluhopisů těchto společností ve výši 75 tisíc dolarů. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na Trumpovo finanční přiznání.

Favorit republikánských primárek investoval rovněž do akcií a dluhopisů technologického kolosu Apple. V únoru přitom vyzval k bojkotu společnosti, protože odmítla zpřístupnit americké FBI data z iPhonu, který patřil teroristovi, jež provedl útok v kalifornském San Bernardinu.

Kritika firem patří k Trumpově strategii, jak získat voliče z řad dělníků ve státech Michigan, Wisconsin nebo Pensylvánie, které poškozuje mezinárodní obchod a přesun závodů do ciziny zejména sousedního Mexika, kde je levnější pracovní síla. Slibuje proto, že zastaví přesun pracovních míst do ciziny.

„Naše společnosti opouští naši zemi skutečně velmi rychle,“ prohlásil v březnu Trump a dodal: „Jsem z toho skutečně zhnusen.“ Na řadě mítinků pak neopomněl zdůraznit, že pokud by byl prezident, tak by se podobné rušení pracovních míst nestalo.

Víte, jak dopadly Trumpovi aerolinky nebo univerzita?

Pět největších podnikatelských omylů Donalda Trumpa

 Jedno z letadel zkrachovalých aerolinek Donalda Trumpa

Čtěte dále:

Trump: Uprchlíci připraví nové 11. září

BRAND24

Mír u republikánů? Trump a vedení se přiblížili jednotě

Obama varuje před Trumpem: Politika není reality show

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).