Menu Zavřít

Trump může jmenovat šéfa FBI příští týden, pohovory už začaly

13. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump chce urychleně jmenovat nového ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). V sobotu také začaly první pohovory s možnými nástupci Jamese Comeyho, kterého Trump z čela FBI překvapivě odvolal tento týden.

Trump prohlásil, že by měl být schopen učinit rozhodnutí o příštím šéfovi FBI ještě před svou cestou do Saúdské Arábie, kterou plánuje na příští pátek.


Přečtěte si o možných kandidátech na post šéfa FBI:

Kdo za Comeyho? Nový šéf FBI bude muset přesvědčit demokraty i republikány

 Odvolaný šéf FBI James Comey


Podle stanice BBC se ministr spravedlnosti Jeff Sessions a jeho náměstek Rod Rosenstein dnes sejdou se čtyřmi možnými kandidáty. Bude mezi nimi úřadující šéf FBI Andrew McCabe.

Americké sdělovací prostředky uvádějí, že se pro funkci uvažuje o 11 lidech. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer ale informaci příliš upřesnit nepomohl, když se nechal slyšet, že prezident Donald Trump místo obsadí, „jakmile najde kandidáta s vlastnostmi, jež považuje za nezbytné“.

Na pohovoru už byli senátor, soudce i právnička

Televize Fox News oznámila, že se administrativa snaží náhradníka Comeyho najít co nejrychleji. Trump dnes řekl, že kandidáti jsou „vynikající lidé“ a „velmi známí“.

Agentura Blommberg tento týden uvedla, že by Trump mohl vedením FBI pověřit někdejšího republikánského kongresmana Mikea Rogerse, který v minulosti vedl sněmovní výbor pro tajné služby a sám v FBI působil. Podle komentátorů by to ale byla příliš politická volba.

BRAND24

Mezi těmi, kdo byli vybráni pro dnešní pohovor, jsou kromě McCabea republikánský senátor John Cornyn, newyorský odvolací soudce Michael Garcia a právnička Alice Fisherová.

Trump Comeyho nečekaně odvolal v úterý. Comey několik dní předtím žádal ministerstvo spravedlnosti o navýšení prostředků na vyšetřování údajného zasahování Ruska do kampaně před loňskými prezidentskými volbami, z nichž jako vítěz vzešel Trump. Spekuluje se o tom, že Trump chtěl vyhozením Comeyho narušit vyšetřování, které by ho mohlo ohrozit.

O vztahu mezi FBI a administrativou Bílého domu čtěte zde:

Trump nepřímo varoval Comeyho, aby se při rozhovorech s médii držel zkrátka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).