Menu Zavřít

Trump hovořil s Merkelovou, setkají se nejpozději na summitu G20

11. 11. 2016
Autor: Gage Skidmore, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Německá kancléřka Angela Merkelová v pátek telefonicky hovořila s nově zvoleným americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Podle mluvčího německé vlády Georga Streitera mu pogratulovala k vítězství ve volbách a řekla, že se těší na setkání nejpozději na summitu G20, který bude v Hamburku v červenci příštího roku.

Merkelová v rozhovoru s Trumpem podle mluvčího zdůraznila, že Berlín a Washington pojí pevné spojenectví založené na stejných hodnotách. Na tomto základě chce kancléřka s budoucím republikánským prezidentem po jeho nástupu do úřadu spolupracovat, uvedl Streiter. Délku rozhovoru, ani další podrobnosti o jeho obsahu mluvčí vlády nesdělil a informace neposkytl ani Trumpův tým.

V Německu zatím panuje značná nejistota, pokud jde o zahraničí politiku, kterou bude Trumpova administrativa prosazovat. Zdejší diplomacie proto věří, že spolupracovníci příštího prezidenta USA své postoje v zásadních otázkách brzy vyjasní. Mluvčí německého ministerstva zahraničí Martin Schäfer dnes poznamenal, že nejistota může vést k pochybnostem.

O vyjasnění některých otázek se má už v příštím týdnu pokusit pověřenec německé vlády pro USA Jürgen Hardt, kterého v New Yorku čekají bilaterální rozhovory. Snahy ze strany německých diplomatů o navázání kontaktů v okolí Trumpa byly během volební kampaně neúspěšné.

Trump pozval do USA britskou premiérku. Čtěte více:

Trump se dal do práce: sešel se s Obamou, pozval Mayovou

Donald Trump se sešel s Barackem Obamou

„Německo a Ameriku spojují hodnoty demokracie, svobody, respektu k právu a důstojnosti člověka bez ohledu na jeho původ, barvu pleti, náboženství, pohlaví, sexuální orientaci nebo politické přesvědčení,“ řekla Merkelová ve středu v bezprostřední reakci na Trumpův triumf ve volbách.

Právě navázání spolupráce na hodnoty, které obě země spojují, si všímají němečtí komentátoři. Merkelová je podle nich zdůraznila proto, že se Trump ve volební kampani ostře a populisticky vymezoval vůči některým menšinám nebo politickým oponentům.

Summit skupiny G20, jejímž členy jsou největší světové ekonomiky včetně Německa a USA, se příští rok uskuteční pod předsednictvím Německa 7. a 8. července.


Dále čtěte:

BRAND24

Moskva přiznala kontakty s Trumpovým volebním štábem

Začíná Trump couvat? Z jeho webu mizí kontroverzní návrhy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).